Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

15/03/2018 - Nota de premsa

S’identifiquen diferències biològiques en el càncer de pulmó quan el pacient pateix també MPOC

Tot i que encara és un estudi petit, obre la porta a poder disposar de nous biomarcadors diagnòstics, pronòstics i de resposta terapèutica en aquests casos

El càncer de pulmó és la causa més freqüent de mortalitat relacionada amb el càncer a tot el món. Se sap que patir una Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) és un factor de risc per al desenvolupament d’un càncer de pulmó, i concretament, la presència de l’emfisema pulmonar és el factor de risc més important per aquest càncer. No obstant, encara són desconeguts els factors biològics que predisposen als pacients amb MPOC i emfisema a desenvolupar un càncer de pulmó. El grup de recerca en Desgast Muscular i Caquèxia en Malalties Cròniques Respiratòries i Càncer de Pulmó de l’IMIM acaba de publicar un estudi a la revista Clinical Epigenetics on demostra que els nivells d’expressió de microARNs específics i la metilació de l'ADN s’expressa de forma diferent en els tumors de pulmó de persones que pateixen MPOC respecte de les persones que no la pateixen.

“En els tumors i la sang dels pacients amb càncer de pulmó i MPOC vam trobar diversos mecanismes biològics com ara un augment dels nivells d’estres oxidatiu i de marcadors inflamatoris, juntament amb un predomini relatiu de determinades citocines i macròfags. Aquests són probablement part dels mecanismes biològics que participarien en la transformació neoplàsica ja que poden interferir en importants processos cel·lulars com ara la reparació, l'angiogènesi, i l’apoptosi cel·lular” explica Esther Barreiro, coordinadora del grup i investigadora del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES).

Esther Barreiro, coordinadora de l'estudi i investigadora CIBERES

Esther Barreiro, coordinadora de l'estudi i investigadora CIBERES

Els processos biològics analitzats en aquest estudi podrien ser utilitzats com a potencials biomarcadors per al diagnòstic precoç del càncer de pulmó en pacients amb MPOC i també com a indicadors de progressió i pronòstic en aquests pacients. A més, aquest perfil biològic diferenciat entre els pacients amb càncer de pulmó amb o sense MPOC pot contribuir a dissenyar un tractament més personalitzat. En els tumors de pulmó dels pacients portadors d’una MPOC, els nivells de diversos microRNAs (reguladors de la transcripció de gens) i els de la metilació de l’ADN es van trobar augmentats respecte dels tumors dels malalts sense la malaltia respiratòria crònica.

Conseqüentment, els nivells dels marcadors de processos implicats en la progressió tumoral com l’angiogènesi, els factors de creixement i l’apoptosi estaven més alterats en les lesions tumorals dels pacients amb MPOC que en els malalts sense aquesta malaltia. Aquesta regulació diferencial de la progressió dels tumors en pacients amb i sense MPOC és d’interès per les seves potencials implicacions terapèutiques.

“Les nostres troballes explicarien en part la biologia subjacent al major risc de desenvolupament de càncer de pulmó en pacients que ja tenien una malaltia pulmonar obstructiva crònica prèvia. Aquest descobriment té també potencial terapèutic ja que els esdeveniments epigenètics poden ser específicament orientats farmacològicament” conclou la Dra. Barreiro.

Artícle de referència

Mateu-Jiménez M, Curull V, Rodríguez-Fuster A, Aguiló R, Sánchez-Font A, Pijuan L, Gea J, Barreiro E*. Profile of epigenetic mechanisms in lung tumors of patients with underlying chronic respiratory conditions. Clin Epigenetics 2018; 10: 7.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte