Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

30/10/2017 - Nota de premsa

Investigadors de l’IISPV i de l’IMIM descriuen una nova funció per una de les molècules claus de la progressió del càncer

Treball publicat en la prestigiosa revista Nucleic Acids Research

Investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV) i l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), dirigits per la Dra. Silvia Canudas, investigadora Ramón y Cajal de la Unitat de Nutrició Humana i Prevenció Genètica de l’IISPV i el Dr. Antonio García de Herreros, Investigador responsable del Grup de Recerca Transició epiteli-mesènquima i progressió tumoral de l’IMIM, han descrit una nova funció per una de les molècules claus de la progressió tumoral.

El factor de transcripció SNAIL1 és essencial en el procés que es dóna durant la progressió del càncer i que s'anomena transició epiteli-mesènquima (EMT). A través d'aquest procés, les cèl·lules tumorals epitelials adquireixen diverses propietats que les converteixen en entitats més agressives i capaces de migrar i envair altres teixits. En aquest procés es produeixen canvis importants en l'expressió de diferents gens, les funcions dels quals seran decisives per al desenvolupament de les metàstasis tumorals. L'estudi ha estat publicat a la prestigiosa revista Nucleic Acids Research, amb un factor d’impacte de 10.162, i situa a SNAIL1 en un paper multifuncional durant la progressió tumoral. En aquest treball els investigadors demostren que l’ARN telomèric no codificant, TERRA, és controlat per SNAIL1 i que a més de regular la integritat telomèrica és essencial per l´expressió de diferents gens mesenquimals. Així doncs, qualsevol mecanisme capaç de bloquejar SNAIL1 previndrà la EMT i, per tant, una metàstasi.

"La nostra investigació és bàsica i, per tant, els nostres resultats no es poden aplicar de manera immediata, però el fet que SNAIL1 sigui un element clau en el procés fa que sigui un candidat ferm per ser un objectiu terapèutic, obrint noves oportunitats d´estratègies per tractar diferents tipus de càncers", diu la Dra. Silvia Canudas.

Aquests nous resultats mostren que les funcions del genoma es troben molt més enllà de la simple seqüència d'ADN i que, per tant, cal integrar tots els nivells de regulació per comprendre els mecanismes de la progressió tumoral.

Treball de referència:

Snail1 transcription factor controls telomere transcription and integrity. Nucleic Acids Res. 2017 Oct 20.

doi: https://doi.org/10.1093/nar/gkx958.

Impact factor: 10.162 - PubMed.

Mazzolini R, Gonzàlez N1, Garcia-Garijo A1, Millanes-Romero A1, Peiró S1, Smith S2, García de Herreros A, Canudas S.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte