Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

29/08/2017 - Nota de premsa

Les malalties autoimmunes incrementen el risc cardiovascular i de mortalitat

S’ha confirmat gràcies al seguiment de gairebé 1 milió de persones durant un període de sis anys

Investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l’IDIAP Jordi Gol acaben de publicar un article on es posa en evidència que les malalties autoimmunes augmenten significativament el risc cardiovascular i de mortalitat general. Això és particularment pronunciat en persones que pateixen artritis reumatoide o lupus eritematós sistèmic. A més, s’ha vist que les malalties inflamatòries intestinals, com la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa, incrementen el risc d'ictus i el de mortalitat per qualsevol causa. L’article es publica aquest mes a la prestigiosa revista Heart.

Per portar a terme l’estudi s’ha seguit una cohort durant 6 anys que va incloure gairebé 1 milió de persones amb edats compreses entre els 35 i els 85 anys, sense antecedents de malaltia cardiovascular. Les grans dimensions de la mostra han permès estimar la incidència d'esdeveniments cardiovasculars i la mortalitat en persones diagnosticades de malalties autoimmunes. La prevalença d'algunes d'aquestes malalties és relativament freqüent, motiu pel qual el seu impacte no és menyspreable. Així, s’estima que l’artritis reumatoide afecta entre 150.000 i 200.000 persones a Espanya i la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa a unes 100.000 persones, aproximadament.

Volíem determinar si s’incrementava el risc de patir una malaltia coronària, un ictus o la mortalitat general en persones que pateixen malalties autoimmunes de caràcter inflamatori com la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, artritis reumatoide, lupus eritematós sistèmic o espondilitis anquilosant, entre altres, i establir-ne la incidència per cada patologia” explica Maria Grau, investigadora del grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l’IMIM i investigadora principal de l’article.

Els resultats de l’estudi van constatar que trastorns sistèmics del teixit connectiu -per exemple el lupus- i l’artritis reumatoide són les malalties que tenen associat un major risc cardiovascular i de mortalitat general, seguit de les malalties inflamatòries de l'intestí, com la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, que suposen un increment del risc d’ictus i de mortalitat. Tot i que estudis anteriors ja havien mostrat una relació entre les malalties inflamatòries autoimmunes cròniques amb el risc cardiovascular, l’àmplia grandària mostral i el tipus de disseny del present estudi fan que els resultats siguin més generalitzables.

Es creu que l’augment del risc cardiovascular i de mortalitat en l’artritis reumatoide i el lupus són a causa de la interacció de la inflamació, els factors metabòlics, la teràpia i els factors relacionats amb la malaltia” explica Maria Graui per tant, desenvolupar noves eines per a la predicció d’esdeveniments cardiovasculars que incorporin biomarcadors d’activitat de les malalties inflamatòries autoimmunes, podria ajudar a reduir la incidència d’aquests esdeveniments” afegeix.

La prevenció, la clau

La prevenció primària de les malalties cardiovasculars és una prioritat primordial de l'agenda de salut pública, ja que és la principal causa de mort al món desenvolupat i està augmentant en els països en desenvolupament. La base comuna de les malalties cardiovasculars és l'aterosclerosi, un procés degeneratiu inflamatori present durant tota la vida d'una persona.

Les malalties autoimmunes afecten a la població en l'etapa de la vida més productiva i són a més molt discapacitants. La seva detecció precoç és fonamental perquè hi ha un període, a l'inici de la malaltia, on encara es pot evitar el dany permanent que pot derivar en altres òrgans. Una millor comprensió de la relació entre aquestes condicions i la morbiditat cardiovascular pot ajudar en l'avaluació primerenca i el maneig dels factors de risc, millorant els resultats a llarg termini dels pacients amb aquestes malalties.

Article de referència

Baena-Díez JM, Garcia-Gil M, Comas-Cufí M, Ramos R, Prieto-Alhambra D, Salvador-González B, Elosua R, Dégano IR, Peñafiel J, Grau M. The Association Between Chronic Immune-Mediated Inflammatory Diseases and Cardiovascular Risk. Heart 2017.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte