Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

07/07/2017 - Informació institucional

La ciutadania, escèptica davant l’efectivitat de la legislació espanyola per a controlar l’exposició humana a substàncies tòxiques en els aliments

L'estudi s'ha publicat recentment a Gaceta Sanitària

Aquesta és la conclusió d’un recent estudi del grup de recerca en Epidemiologia Clínica y Molecular del Càncer de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), dirigit per Miquel Porta, que ha posat en evidència l’ampli escepticisme i desconfiança respecte de l'aplicació i efectivitat de la legislació que aspira a controlar l'exposició humana a substàncies tòxiques en els aliments a Espanya.

L'objectiu de l'estudi va ser explorar els factors que influeixen en les percepcions i punts de vista dels ciutadans sobre els responsables de la presència de substàncies tòxiques en els aliments, sobre l'aplicació de les lleis que a Espanya aspiren a controlar l'exposició humana a aquestes substàncies i sobre l'efectivitat de tals lleis.

"Tot i que a Espanya es fa bona investigació sobre els possibles efectes adversos per a la salut de certs compostos químics artificials o sintètics, hi ha pocs estudis en profunditat sobre les percepcions, actituds i comportaments dels ciutadans sobre la presència d'aquests contaminants en els aliments” explica José Pumarega, primer autor de l'article.

Per portar a terme l’estudi es va fer una enquesta en línia que van completar 740 persones de diverses parts d'Espanya. La mitjana d’edat va ser de 47 anys, un 70% tenien estudis universitaris i un 67% eren dones.

Els resultats van mostrar que més del 87% dels enquestats consideraven possible que al llarg de la seva vida haguessin acumulat en el seu cos substàncies tòxiques potencialment perilloses per a la seva salut. A més, aquells que atribuïen la responsabilitat sobre la presencia de substàncies tòxiques en els aliments a una major varietat de grups socials van ser aquells que van afirmar consultar més sovint sobre aquest tema, que van identificar correctament factors que augmenten la probabilitat que les substàncies tòxiques en els aliments siguin perjudicials per a la salut humana, que coneixien millor els problemes de salut que poden ser causats per aquestes substàncies i que van assenyalar més grups d'aliments que tendeixen a tenir concentracions de tòxics potencialment perjudicials per a la salut.

En relació a l’efectivitat de les regulacions legals sobre substàncies tòxiques en els aliments, les dones van ser un 65% menys propenses a considerar-les efectives i també ho van ser aquells participants que van identificar més grups d’aliments amb concentracions potencialment tòxiques. Al món hi ha nombrosos estudis que mostren que diversos compostos químics artificials o sintètics poden tenir efectes adversos sobre la salut, i que per a la població general els aliments i els seus envasos són les principals vies d'exposició. També l'aigua que bevem i l'aire que respirem són fonts d'exposició, a més de molts altres béns de consum.

Els resultats han de fer reflexionar tan a les autoritats responsables de la seguretat alimentària, la salut pública i el medi ambient, com a les organitzacions ciutadanes i les empreses de l’alimentació”, conclou José Pumarega.

Consultar podcast de l’article aquí 

Article de referència

Pumarega J, Larrea C, Muñoz A, Pallarès N, Gasull M, Rodriguez G, Jariod M, Porta M. Citizens’ perceptions on the presence and risks of synthetic chemicals in food: results of an online survey in Spain. Gaceta Sanitaria 2017. http://gacetasanitaria.elsevier.es/es/citizens-perceptions-presence-health-risks/avance/S0213911117301292/

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte