Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

19/04/2017 - Nota de premsa

L’Hospital del Mar i la start-up Zenmness desenvolupen una App mòbil per a la rehabilitació cardíaca

El projecte facilitarà la recuperació i rehabilitació dels pacients coronaris i millorarà l’adherència als tractaments

S'ha signat un acord entre l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i la desenvolupadora de salut digital Zenmness per desenvolupar una aplicació mòbil destinada a pacients cardíacs, sota el nom de REHCAPP. Quan estigui finalitzada, els pacients de l'Hospital del Mar podran accedir-hi per optimitzar el seu tractament i facilitar la seva recuperació i rehabilitació.

REHCAPP serà compatible amb dispositius mòbils Android, i es fonamenta en l'apoderament del pacient a través d'aportar un major coneixement i seguiment de la seva malaltia, dels factors de risc, així com promoure estils de vida saludables. La finalitat és millorar l'adherència als tractaments dels pacients que han patit una angina de pit o un infart i augmentar la seva qualitat de vida.

El lliurament de l'aplicació per part de Zenmness a l'Hospital del Mar i, per tant, l'entrada en funcionament del programa per fer les primeres proves amb usuaris en aquest hospital de Barcelona, està prevista per a finals de maig d'aquest any. Al llarg del present any està previst realitzar l'estudi clínic que validi les funcionalitats de l'aplicació, a més de testejar i treballar en la millora de la interfície de l'aplicació perquè l'usuari tingui una millor experiència d'ús. Per a principis del 2018 s'espera realitzar les primeres publicacions i la posada al mercat de l'aplicació.

Gràcies a l'acord, Zenmness podrà comercialitzar en exclusiva l'aplicació REHCAPP a altres hospitals i centres de salut, i seguir construint amb l'Hospital del Mar la plataforma d'anàlisi de dades per a una major comprensió de la malaltia i un monitoratge i atenció més personalitzada dels pacients. A més, s'estableix que les dues parts col·laboraran en possibles millores de l'aplicació informàtica i la recerca de nous desenvolupaments d'aquest tipus, com és la rehabilitació en l'àmbit de la salut.

REHCAPP s'ha dissenyat contemplant l'optimització i major adherència al tractament, mitjançant el registre mòbil de les dades relatives a la malaltia i el tractament personalitzat proposat, de manera que el propi pacient pugui implicar-se en la pròpia gestió de la seva malaltia i fer un seguiment de la mateixa. Com a valor afegit, es disposarà d'un agenda per als controls mèdics i per a la presa de medicaments -amb recordatoris-, així com d'un llistat dels principals cardiòlegs que participen en el procés de tractament. Pel que fa a la part d'estil de vida, aquesta App permet el disseny d'un mòdul d'exercici físic personalitzat a través d'una sèrie de taules classificades en tres nivells d'intensitat: Baixa, Mitja i Alta. El cardiòleg podrà seleccionar quin tipus de rutina és la més adequada per al pacient i programar alertes per als exercicis. Aquests s'il·lustraran gràficament amb imatges, vídeos i dibuixos.

Finalment, REHCAPP contindrà un mòdul per al maneig de l'estrès i l'ansietat. El pacient podrà respondre a qüestionaris per monitoritzar el seu nivell d'ansietat i estrès, per tal de poder controlar-los i fer un seguiment dels mateixos. L'app REHCAPP a partir dels qüestionaris recomanarà una sèrie d'exercicis de respiració i altres eines de relaxació per disminuir el nivell d'ansietat i estrès. En general, aquest projecte respon a la necessitat de pal·liar la falta d'adherència als tractaments per part dels pacients, sent considerada per molts professionals com una autèntica "pandèmia". Segons els estudis al respecte, aquesta realitat en malalts cardiovasculars pot arribar a incrementar en un 80% el seu risc de mort.

Gràcies a les tecnologies emergents aplicades a la salut, el que es coneix com eHealth, es poden assolir millor els objectius terapèutics i, d'aquesta manera, disminuir notablement tant nous ingressos hospitalaris com els costos dels tractaments.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte