Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

28/11/2016 - Nota de premsa

La pressió arterial alta ja afecta a 1.130 milions de persones a tot el món

L'estudi revela que el nombre de persones amb pressió arterial alta gairebé s'ha duplicat en 40 anys

Nota de premsa de l'Imperial College

La revista The Lancet acaba de publicar el que és l’estudi més gran mai realitzat sobre un tema específic de salut i que ha involucrat a l’Organització Mundial de la Salut i a centenars de científics de tot el món, entre els que es troben els investigadors del grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l’IMIM que han aportat la informació de la base de dades del projecte REGICOR. Les conclusions de l’estudi mostren que actualment hi ha 1.130 milions de persones al món amb pressió arterial alta i que aquesta patologia no està relacionada amb la riquesa, com passava l’any 1975, sinó que és un important problema de salut relacionat amb la pobresa.

Els autors diuen que la raó d'aquesta troballa no està clara, però pot estar vinculada a una millor salut en general i l'augment del consum de fruites i verdures. La hipertensió es detecta amb major freqüència i amb anterioritat als països d’ingressos alts, on també es controla millor. Aquests factors poden haver contribuït a contrarestar l'augment de l'obesitat que s’ha observat en els països d’ingressos alts i que és un factor de risc per a la pressió arterial alta.

El professor Majid Ezzati, autor principal de l'estudi i investigador de l’Imperial College de Londres explica que la mala nutrició a la infància en els països de baixos ingressos sembla poder tenir un paper en els resultats de l'estudi:"L'evidència creixent suggereix que la mala nutrició en els primers anys de la vida augmenta el risc de la hipertensió en l'edat adulta, el que pot explicar el problema creixent en els països pobres ".

La investigació, finançada pel Wellcome Trust, ha mostrat també que els homes tenen la pressió arterial més alta que les dones en la majoria de països del món l'any 2015. A nivell mundial, 597 milions d'homes tindrien la pressió arterial alta, en comparació amb els 529 milions de dones. A més, més de la meitat dels adults del món amb la pressió arterial alta l'any 2015 vivien a Àsia (226 milions de persones a la Xina tenen pressió arterial alta i 200 milions a l'Índia).

Els resultats també mostren que el Regne Unit és el país europeu amb la menor proporció de persones amb pressió arterial alta l’any 2015, mentre que Corea del Sud, EUA i Canadà són els països que tenen les taxes més baixes a nivell mundial.

La pressió arterial alta posa tensió addicional en els vasos sanguinis i els òrgans principals com el cor, el cervell i els ronyons. És la causa principal en el món de la malaltia cardiovascular, el que condueix a accidents cerebrovasculars i atacs cardíacs, i es creu que causa 7,5 milions de morts a l'any a tot el món.

La pressió arterial es defineix per dos nombres: la pressió sistòlica, representant la força que el cor bomba la sang en els vasos sanguinis, i la pressió diastòlica, que és una mesura de la resistència al flux sanguini en els vasos sanguinis del cos. Tots dos nombres es mesuren en mil·límetres de mercuri (mmHg). La pressió arterial alta es defineix com 140/90 mmHg o superior.

L'equip va explicar que l'afecció és causada per diversos factors que inclouen la dieta, menjar massa sal, poca fruita i verdura, obesitat, manca d'exercici i alguns factors ambientals com l'exposició al plom i la contaminació de l'aire. La hipertensió és més comú en edats més avançades. L’augment de població mundial i el major percentatge de gent de més edat, són factors que expliquen també els 1.130 milions d’afectats l’any 2015.

Un dels reptes més urgents de la salut mundial és fer front a l'epidèmia de la pressió arterial alta en els països d'ingressos baixos i mitjans."Necessitem mitjans econòmics i de regulació per millorar l'accés a aliments d'alta qualitat, especialment fruites i verdures, i reduir l'excés de sal en els aliments. També necessitem un sistema de salut més fort per identificar les persones amb pressió arterial alta abans, i millorar l'accés al tractament i la medicació. Sense aquestes mesures, el món no podrà aconseguir l'objectiu de l'Organització Mundial de la Salut de reduir la proporció de persones amb pressió arterial alta en un 25 per cent l’any 2025" conclou el professor Majid Ezzati.

Article de referència

NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC) (...,Elosua R, Marrugat J, Porta M,...). Worldwide trends in blood pressure from 1975 to 2015: a pooled analysis of 1479 population-based measurement studies with 19·1 million participants. Lancet 2016

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte