Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

28/07/2016 - Nota de premsa

L’Hospital del Mar desenvolupa una innovadora calculadora per predir el risc de fibril·lació auricular

Amb la combinació de quatre senzills indicadors han desenvolupat una eina que permet disposar d’una predicció precisa del risc de fibril·lació auricular individual a 2 i 3 anys

Cardiòlegs de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) han desenvolupat una nova eina que permet estimar el risc d'aparició de fibril·lació auricular a partir d'indicadors electrocardiogràfics, dades clíniques bàsiques i paràmetres obtinguts a través de la monitorització per Holter (petit dispositiu electrònic que registra i emmagatzema l'electrocardiograma del pacient durant 24 hores).  Els resultats del projecte acaben de ser publicats a la revista International Journal of Cardiology.

La fibril·lació auricular és una malaltia que es caracteritza per batecs auriculars no coordinats i desorganitzats que produeixen un ritme cardíac ràpid i irregular.  Es calcula que la seva prevalença en el món desenvolupat és d'aproximadament entre el 1,5 i 2% i augmenta amb l'edat. "La seva predicció és un gran repte clínic. La fibril·lació auricular està associada a un major risc d'accident cerebrovascular, insuficiència cardíaca i mortalitat, però en un 50% dels casos és una malaltia asimptomàtica i el diagnòstic es sol realitzar quan ja s'ha produït l'esdeveniment advers" explica el Dr. Ermengol Vallès, cap de secció de la Unitat d'Electrofisiologia i Arítmies de l'Hospital del Mar i investigador del Grup de Recerca Biomèdica en Malalties del Cor de l'IMIM.

Els factors de risc associats a la fibril·lació auricular inclouen l'edat, la hipertensió, la diabetis mellitus, l'obesitat, la cardiopatia estructural, la insuficiència cardíaca, el deteriorament de conducció aurículo-ventricular, la malaltia pulmonar obstructiva crònica i l'apnea obstructiva de la son. Diversos d'aquests factors s'han utilitzat per desenvolupar puntuacions de risc, però fins ara no es disposava d'una eina de càlcul validada que permetés als cardiòlegs estimar de manera senzilla i sense l'ús de tecnologia agressiva el risc de desenvolupar fibril·lació auricular a mig termini.

Per a portar a terme l'estudi es van avaluar 299 pacients que havien estat visitats a la consulta de Cardiologia de l'Hospital del Mar i que havien estat sotmesos a un Holter de 24 hores. Amb l'anàlisi multivariat de les dades, es va identificar quatre predictors independents per la fibril·lació auricular: l'edat, la presència d'insuficiència cardíaca o cardiomiopatia estructural, el percentatge d´extrasístoles auriculars i l'interval PR. Es van utilitzar aquests predictors per dissenyar la calculadora de risc i validar-la posteriorment en una cohort independent de 200 pacients amb característiques basals similars als anteriors. Els resultats van confirmar que aquesta nova calculadora oferia una predicció precisa del risc de fibril·lació auricular als 2 anys i als 3 anys.

"La prevalença de la fibril·lació auricular ha augmentat considerablement en l'última dècada, convertint-se en una epidèmia en els països desenvolupats. La calculadora que hem desenvolupat pot ser utilitzada per identificar les poblacions amb major risc de fibril·lació auricular, i així ajudar a fer un seguiment més estret dels casos més probables, prevenir les complicacions relacionades amb la malaltia i reduir els costos socials i econòmics que té associats" conclou la Dra. Sandra Cabrera, membre de la unitat d´arítmies i primera signant del treball.

La calculadora està adreçada a l'ús exclusiu per part de personal mèdic i està disponible a la plana web: http://afibcalculator.com/. Actualment s'està valorant el seu desenvolupament també en format app.

Imatge 
http://www.parcdesalutmar.cat/media/upload//imatges/notes_premsa/2016/EValles_SCabero_OAlcalde.JPG

Informació imatge
D'esquerra a dreta: Óscar Alcalde, Sandra Cabero i Ermengol Vallès de la Unitat d'Electrofisiologia i Arítmies de l'Hospital del Mar.

Article de referència

Cabrera S, Vallès E*, Benito B, Alcalde O, Jiménez-López J, Fan R, Martí-Almor J. Simple predictors for new onset atrial fibrillation. Int J Cardiol 2016; 221: 515-520.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte