Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/05/2016 - Informació institucional

L’innovador projecte europeu eTOX llança un video de presentació

Presenta el projecte i el segon eTOX hackathon que s'ha portat a terme

El projecte eTOX té com a objectiu desenvolupar una base de dades de seguretat de medicaments de la indústria farmacèutica amb informes de toxicologia i dades de toxicologia públiques, estratègies innovadores en silico i noves eines de programari per predir millor els perfils toxicològics de molècules petites en les primeres etapes de la línia de desenvolupament de fàrmacs. El projecte eTOX està finançat per IMI-JU, una associació única entre la Comunitat Europea i la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA) i està coordinat per Ferran Sanz, director del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica de l’IMIM i director del GRIB (IMIM/UPF).

L’eficiència i la seguretat dels medicaments és un fet fonamental i els departaments de R+D de les empreses farmacèutiques gasten una gran quantitat d'esforços per assegurar-se que els nous compostos compleixen amb els més alts estàndards. En el procés, produeixen una gran quantitat d'informació útil que, tradicionalment, acaba enterrada en els arxius de les companyies farmacèutiques. Amb l’objectiu d'evitar la duplicació de processos i la pèrdua de temps i de recursos, 13 indústries farmacèutiques, 7 institucions acadèmiques i 5 PIMES van posar en marxa el projecte eTOX, que vol oferir una base de dades completa amb estudis de toxicitat de milers de medicaments (o candidats a fàrmacs) i un conjunt d'aplicacions de programari original per a la predicció de la toxicitat.

Del 7 al 10 de març passat, es va portar a terme la segona edició de l’eTOX hackathon. Els hackathons se centren en el modelatge de la toxicologia i els participants cobreixen una àmplia gamma d’àrees: des de la indústria toxicòlegs d’empreses com Novartis, Bayer, Sanofi i Roche, bioinformàtics de l’IMIM, Fraunhofer, CNIO i la UPV, i les PIMEs Lead Molecular Design, Lhasa Ltd i Molecular Networks.

La col·laboració interdisciplinària intensa i eficient és un repte i, al mateix temps, un requisit previ per a l'objectiu d'avaluació de la seguretat d’ETOX. Els tres reptes iniciats aquest any han estat:

1. modelat d'hepatotoxicitat
2. La incorporació de dades addicionals més enllà de la base de dades eTOX
3. eina de predicció de la toxicitat hepàtica induïda per fàrmacs multiescala

El hackathon ha produït en pocs dies resultats valuosos i originals. Aquest èxit demostra la importància d'un enfocament adequat, i l'efecte enriquidor de la col·laboració interdisciplinària en un escenari adequat per superar els límits en el coneixement de la toxicologia.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte