Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

08/03/2016 - Informació institucional

L’IMIM convidat a participar al Saló de l’Ensenyament amb un taller de Bioinformàtica

Aquesta serà la 27ª edició del Saló de l’Ensenyament que organitza Fira de Barcelona

El proper dijous 10 de març de 16 a 18 hores, en el marc de l’Espai Ciència del Salo de l’Ensenyament, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) realitzarà una activitat de Bioinformàtica adreçada als alumnes d’entre 16 i 18 anys que visiten el Saló de l’Ensenyament. L’activitat, liderada per Will Blevins, investigador del Grup de Recerca en Genòmica Evolutiva, té per objectiu despertar la curiositat sobre aquest camp de la ciència i explicar als visitants algunes de les interessants aplicacions que té la bioinformàtica.

L’Espai Ciència és una iniciativa organitzada des de fa vuit anys per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) amb la col·laboració de Fira de Barcelona. L'espai inclou diversos estands d'universitats, centres de recerca i altres institucions catalanes vinculades a la ciència, que ofereixen un programa continu d'activitats divulgatives i experiments científics, lúdics i interactius durant tots els dies de celebració del certamen.

L’activitat de l’IMIM porta per títol “Saps per què serveix la bioinformàtica?” i es realitzarà a l’estand que CERCA ha posat a disposició dels seus centres adscrits. Estarà dividia en 4 tallers de 15 minuts cadascun que mostraran els diferents camps de la bioinformàtica amb senzills exemples i activitats:  

  • La Bioinformàtica estructural / proteòmica: predicció d'estructures 2D / 3D, la predicció de les propietats físiques, la identificació de dominis, la identificació de llocs actius, les interaccions entre les diferents proves.  
  • La Genòmica / transcriptòmica: la reconstrucció de la història evolutiva, la identificació de les mostres mitjançant codi de barres genètic, la identificació de variants associades amb malalties, el mesurament de gens "activitat", la genòmica del càncer.
  • La metabolòmica / biologia de sistemes: l'estudi de les vies de gens, les xarxes d'interacció, els cicles, la comprensió de la manera en què totes les peces individuals treballen juntes.
  • La Tecnologia: superordinadors, bases de dades públicament disponibles, el programari obert, optimització i algoritmes, noves plataformes de seqüenciació.

Per explicar aquests conceptes de forma fàcil disposarem de trencaclosques 2D i 3D de proteïnes que ens permetran il·lustrar com s’identifiquen la forma en que els fàrmacs i les proteïnes interactuen; el joc “Endevina qui” ens servirà per explicar com identificar l’ADN de patògens desconeguts; amb l’analogia del comportament de les colònies de formigues entendrem la necessitat d’estudiar com totes les peces individuals treballen juntes i, per acabar, explicarem com funciona un superordinador.

Aquesta serà la 27ª edició del Saló de l’Ensenyament que organitza Fira de Barcelona. Reunirà a 182 expositors que presentaran una complerta i actualitzada oferta d’estudis de batxillerat, universitaris, altres estudis superiors, complementaris, de formació professional i idiomes, així com serveis a l’educació.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte