Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

11/02/2016 - Nota de premsa

Les persones amb trastorns mentals tenen un major risc de desenvolupar malalties físiques cròniques

L’estudi internacional, en el que ha participat l’ Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, ha inclòs 47.000 persones de 17 països

Les persones amb trastorn d'ansietat tenen un major risc d'acabar patint malalties cròniques com malalties del cor, dolor crònic o úlcera pèptica. Aquesta és una de les conclusions d’un nou estudi publicat a JAMA Psychiatry, liderat per la Universitat d’Otago (Nova Zelanda) i en el que ha participat el Dr. Jordi Alonso, director del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i investigador del CIBERESP.

L’estudi ha trobat que els trastorns de salut mental de tot tipus - l'estat d'ànim, ansietat, control dels impulsos i els trastorns per ús de substàncies - s'associen amb un major risc de l'aparició d'una àmplia gamma de malalties cròniques físiques. Els investigadors van estudiar la relació dels trastorns mentals amb aquestes 10 patologies: l'artritis, el dolor crònic, la malaltia cardíaca, l’accident cerebrovascular, la hipertensió, la diabetis, l'asma, la malaltia pulmonar crònica, l’úlcera pèptica i el càncer.

"Les troballes de l'estudi suggereixen que els efectes nocius dels trastorns mentals en la salut física s'acumulen durant tota la vida i augmenten amb la comorbiditat amb el trastorn mental. Per aquest motiu, el tractament de tots els trastorns mentals han d'incorporar també l’atenció als comportaments de salut i a la salut física" expliquen els investigadors.

Després d'analitzar les dades obtingudes mitjançant les enquestes de Salut Mental Mundial (WMH, pel seu acrònim anglès), que van incloure més de 47.000 persones de 17 països, es va trobar que existia una associació important i estadísticament significativa entre els trastorns mentals estudiats i l'aparició posterior de les 10 patologies físiques estudiades. Es va descobrir que, tot i tenir en compte l’efecte de factors de risc coneguts, les persones amb algun trastorn depressiu, d'ansietat, de control dels impulsos o d’abús d'alcohol, tenien un major risc de desenvolupar qualsevol de les patologies físiques cròniques estudiades.

Aquests resultats i els d’altres treballs indiquen que els trastorns mentals són un factor de risc de patir malalties cròniques físiques. D’una banda, és conegut que els trastorns mentals poden comportar una pràctica més freqüent de conductes de risc, com ara fumar o fer poca activitat física. El fet que aquest estudi ha tingut en compte alguns d’aquests factors suggereix que hi altres mecanismes que explicarien aquesta associació. A més, la representativitat poblacional d’aquest estudi ha permès estimar que la presència d’un trastorn mental podria ser la causa d’entre el 1,5 i el 13% de l’aparició de les malalties cròniques analitzades.

Cal integrar les intervencions dirigides a la prevenció primària de les malalties físiques cròniques en el tractament de tots els trastorns mentals. Aquesta prevenció cal fer-la tant en l’atenció primària com en l’hospitalària, i a poder ser, des de les primeres etapes de debut de la malaltia mental. Això ajudarà als pacients a prendre millors decisions d’estil de vida que tindran un impacte durador en la seva salut física” conclouen els investigadors.


Clica a la imatge per veure el vídeo

Article de referència

Scott K, Lim C, Al-Hamzawi A, Alonso J, et al. Association of Mental Disorders With Subsequent Chronic Physical Conditions: World Mental Health Surveys From 17 Countries. JAMA Psychiatry.. 2016;73(2):150-158. doi:10.1001/jamapsychiatry.2015.2688.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte