Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

08/02/2016 - Informació institucional

L’AECC finança un projecte liderat per l’IMIM i l’Hospital del Mar sobre un possible nou biomarcador de càncer de pròstata i bufeta

Font: AECC

El passat dia 4 de febrer, coincidint amb el Dia Mundial Contra el Càncer, l’AECC -Catalunya contra el Càncer va lliurar les Beques a la Investigació Oncològica 2015 en un acte a les Drassanes Reials en el que hi van assistir més de 400 persones de l’àmbit polític, empresarial i civil. En aquesta edició la AECC va entregar un total de 120.000 € a 6 beques de projectes d’equips catalans emergents sobre càncer de colon, leucèmia, tumors cerebrals, tumors d’estroma gastrointestinal i càncer de pròstata i bufeta.

Entre els guardonats hi ha el projecte que porta per títol: “Implicacions clíniques de l'expressió de Galectina-1 en càncer genitourinari: el seu paper en el diagnòstic, pronòstic, i en la predicció a la resposta amb inhibidors dels" check-point" immunes” liderat per Pilar Navarro, coordinadora del grup de recerca en mecanismes moleculars de tumorigènesi de l’IMIM i per Alejo Rodríguez-Vida, oncòleg de l’Hospital del Mar. També hi participen altres 9 investigadors basics i clínics del IMIM i de l’Hospital del Mar: Joaquim Bellmunt, Josep Lloreta, Nuria Juanpere, Neus Martinez-Bosch, Ana Rovira, Federico Rojo, Mireia Moreno, Anna Hernández, Silvia Menendez.

El projecte, que tindrà una durada de 2 anys, té per objectiu identificar un possible nou biomarcador, Galectina-1, per al diagnòstic i predicció de resposta al tractament de dos dels tumors genitourinaris més freqüents i de pitjor pronòstic com són el càncer de pròstata i el de bufeta. La proteïna Galectina-1 es detecta en alts nivells en aquests càncers, afavorint l’evasió de la resposta immune antitumoral i la progressió del tumor. “La nostra hipòtesi és que la detecció de Galectina-1 en la sang de pacients amb càncer de pròstata o bufeta pot ser una gran ajuda en la detecció precoç d'aquests tumors, així com en la predicció de la seva resposta als tractaments” expliquen els investigadors.

Per això, analitzaran els nivells en sang d'aquesta proteïna en individus sans o amb aquests tumors i també durant el tractament dels pacients, centrant-se sobretot en els tractaments d'immunoteràpia, per saber si els nivells de Galectina-1 poden servir per el diagnòstic precoç de la malaltia i/o predir l'èxit de la resposta terapèutica. Si els resultats són positius, aquest estudi establirà les bases per al possible disseny d'inhibidors de Galectina-1 com a nou tractament antitumoral.

L'Associació Espanyola Contra el Càncer, a través de la seva Fundació Científica, i gràcies a l'esforç de milers de persones, s'ha convertit en l'entitat social i privada que més fons destina a investigar en càncer a Espanya. Ha aconseguit incrementar els fons destinats a investigar la malaltia a través d'un model de finançament privat que prioritza la qualitat dels projectes, la proximitat dels estudis al pacient i el seguiment exhaustiu dels fons aportats.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte