Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

04/12/2015 - Informació institucional

El MARBiobanc pioner a nivell estatal en la gestió de les cessions de mostres per a assaigs clínics

Aquest nou circuit ha millorat substancialment el control sobre la cessió, emmagatzematge i bon ús de les mostres biològiques per a assaigs clínics

En col·laboració amb el servei d’Anatomia Patològica, el MARBiobanc ha establert un circuit especial per a la cessió de les mostres per assajos clínics, mitjançant una avaluació especial i urgent que garanteix la celeritat necessària que precisen els assaigs i al mateix temps també assegura el control i bon ús de les mostres.

A més, des del MARBiobanc es revisa l’apartat específic de mostres biològiques de tots els convenis signats amb la industria farmacèutica per evitar males pràctiques en l’emmagatzematge i ús posterior de les mostres utilitzades i/o obtingudes durant la realització dels assaigs clínics.

És el primer biobanc de l’estat espanyol en implementar un circuit d’aquestes característiques.

És habitual, sobretot en els assaigs clínics de malalties oncològiques, que es precisi de la mostra diagnòstica del pacient en el moment d’entrar a l’assaig. Això pot afavorir que moltes mostres es cedeixin a la industria farmacèutica sense que hi hagi cap control posterior sobre el seu ús, emmagatzematge i destí posterior de les mostres obtingudes específicament per l’assaig clínic.

L’esforç que hem fet des del MARBiobanc i des del servei d’Anatomia Patològica per instaurar aquest nou circuit, ha millorat substancialment el control sobre la cessió, emmagatzematge i bon ús de les mostres biològiques per a assaigs clínics. El nostre exemple ens consta que servirà de model per altres biobancs espanyols que fins ara no havien trobat la via per portar-ho a terme” ha explicat la Dra. Montserrat Torà, directora dels serveis CientíficoTècnics de l’IMIM i directora del MARBiobanc.

El MARBiobanc és el Biobanc del Parc de Salut Mar. Acull tretze col·leccions de mostres biològiques concebudes amb finalitats de recerca biomèdica i organitzades com a una unitat tècnica amb criteris de qualitat, ordre i destí. Actualment custodia prop de 44.000 mostres, més tots els excedents de diagnòstic de l’Hospital del Mar quan la seva utilització és per a finalitats de recerca i que actualment suposen unes 15.000 mostres anuals.

El MARbiobanc s'estructura al voltant de dues àrees, una que inclou principalment els teixits (sòlids i hematològics) i l'altra que inclou la resta de mostres de no teixits (sèrums, plasmes, orines i altres). Cada una d'elles habilitada adequadament per emmagatzemar i custodiar el diferents tipus de mostres, les seves dades associades i els consentiments informats dels donants.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte