Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

13/11/2015 - Nota de premsa

EU-ToxRisk: un projecte europeu líder en l’avaluació del risc i toxicitat de l’exposició a medicaments i productes químics

Nota generada per la UPF

Un consorci internacional de 39 organitzacions associades serà finançat per la Comissió Europea, a través del programa Horizon 2020, per treballar en la integració de nous conceptes per a l'avaluació legal de la seguretat química. Aquests nous conceptes impliquen innovadors mètodes in vitro sense animals i tecnologies computacionals in silico per traduir el coneixement obtingut sobre el mecanisme molecular de la toxicitat en estratègies d’assajos de seguretat. L’objectiu final és oferir assajos d'avaluació del risc i perill de químics que siguin fiables i que no utilitzin animals.

Coordinat per Bob van de Water, catedràtic de Toxicologia a la Universitat de Leiden (Països Baixos), EU-ToxRisk busca convertir-se en el líder europeu en avaluació de la seguretat química sense utilitzar animals. El projecte integra avenços en biologia cel·lular, en les anomenades tecnologies òmiques, en biologia de sistemes i en modelització computacional per definir les complexes cadenes d’esdeveniments que uneixen l’exposició química als efectes tòxics. El consorci proporcionarà prova de concepte per una nova estratègia d'avaluació de la seguretat de compostos químics centrada en la toxicitat sistèmica de dosi repetida així com la toxicitat que afecta el desenvolupament i la reproducció de l’ésser humà.

Els nous mètodes desenvolupats en aquest projecte seran integrats en bateries de control adequades que es troben en consonància amb el marc regulatori i que s’adapten a l’aplicació industrial. EU-ToxRisk desenvoluparà nous enfocaments per quantificar els riscos basats en la comprensió dels anomenats "Vies d'efectes adversos", incorporant totes les dades disponibles de mecanismes de toxicitat coneguts fins ara. També aconseguirà una ràpida millora de l'anomenada "extrapolació" de les aproximacions com a mètode més important avui en dia per a l'obtenció de dades i per tant alternatiu a l’ús d’animals. Així doncs, el projecte lluita per millorar l’avaluació de la seguretat de la majoria dels químics utilitzats per la indústria i la societat.

El programa de recerca en Informàtica Biomèdica (GRIB), de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) tindrà un paper principal en aquest projecte aportant la seva experiència en bioinformàtica i quimioinformàtica. Concretament, els membres del GRIB seran responsables de recopilar i fer disponible a la resta del consorci les tecnologies computacionals que juguen un paper central en el projecte. Això inclou mètodes d’extrapolació i mètodes quantitatius d’estructura-activitat, farmacocinètica in silico, plataformes per a l’anàlisi d’informació òmica i mètodes estadístics per a l’anàlisi i visualització de dades.

Aquestes contribucions aniran en línia amb el paper que el GRIB porta a terme en projectes IMI centrats en avaluació de la seguretat en fàrmacs: el projecte eTOX, centrat en la predicció in silico de la toxicitat in vivo, i l’iPiE, amb l'objectiu d'avaluar els riscos ecotoxicològics de productes farmacèutics.

Un canvi de paradigma en la toxicologia cap a una avaluació de la seguretat química més eficient i lliure de productes animals

Fins ara, l’avaluació de seguretat s’ha basat en gran part en els assajos amb animals. Això és el millor que tenim avui en dia. Tot i així, hi ha diverses limitacions reconegudes, com la falta de sensibilitat i especificitat que poden portar a prediccions errònies d’efectes adversos quan es trasllada als humans. Mentre que els falsos negatius comprometen la seguretat dels humans, els falsos positius i l'ús de factors de seguretat innecessàriament grans poden portar a descartar productes químics i fàrmacs beneficiosos i segurs”, segons explica Susanne Hougaard Bennekou, de l’Agència Danesa de la Protecció del Medi Ambient (EPA), Per part seva, el catedràtic Marcel Leist, cap del Centre per a Alternatives als Assajos amb Animals a Europa (CAAT-Europa) a Konstanz (Alemanya), afegeix que “els assumptes ètics vinculats a la utilització d’animals d’experimentació així com les consideracions econòmiques (costos elevats, retard en el temps a causa dels assaigs experimentals) demanen un canvi de paradigma, lluny de l'experimentació amb animals cap a una avaluació toxicològica basada en l’ús de cèl·lules humanes i una comprensió integral dels mecanismes i les relacions de causa-efecte dels efectes químics nocius".

Addicionalment, EU-ToxRisk es basa en estratègies d’assaig i coneixements desenvolupats dins de projectes previs nacionals i europeus, incloent el programa SEURTAT-1, un grup de set projectes que treballen en el camp dels assajos de seguretat sense animals. El consorci EU-ToxRisk inclou molts dels toxicòlegs i experts capdavanters en camps relacionats com la biologia cel·lular i del desenvolupament, genòmica, biologia computacional, quimioinformàtica, bioinformàtica, bioestadística, legislació, així com gestió i disseminació, amb una àmplia experiència en organització i gestió de projectes en diversos camps i sectors industrials. Tot això permetrà al projecte EU-ToxRisk desenvolupar estratègies de proves de seguretat eficients i innovadores, que cobreixin totes les necessitats dels estaments interessats i garanteixin solucions adequades i una àgil aplicació pràctica.

El consorci establirà lligams sòlids amb laboratoris de referència de la Unió Europea per les l’establiment d¡alternatives als Assajos amb Animals (EURL-ECVAM), a càrrec del Centre d’Investigació Conjunta (JRC) l’Institut per a la Protecció de la Salut i el Consumidor (IHCP), per establir noves alternatives d’estratègies d’assajos que encaixin en propòsits reguladors. A més, el projecte col·laborarà estretament amb altres estudis de seguretat i avaluació de riscos en curs a tot el món, inclosa la iniciativa Tox21 als Estats Units.

Rob Taalman, director de Ciència i Recerca a Cosmetics Europe, l'Associació de Cures Personals amb seu a Brussel·les, que co-finança el grup SEURAT-1 juntament amb la Comissió Europea, assegura que “estem emocionats de formar part d’aquest projecte estratègic de la UE. Aquesta acció conjunta reafirma el nostre compromís d’estar a l'avantguarda de la investigació d'alternatives a l'experimentació animal. Durant més de vint anys, la indústria ha estat empenyent els límits de la ciència d'avantguarda per desenvolupar tecnologies que alimentin a les noves i sostenibles estratègies de proves de seguretat d'acord amb el marc regulador europeu. Des de la prohibició de l'experimentació amb animals en la indústria cosmètica, hi ha un desig i una capacitat científica de millorar assajos de seguretat alternatius.”

En general, la EU-ToxRisk té l’objectiu d’obrir una nova era per a les ciències de seguretat europees. Al final del projecte, les noves estratègies d'avaluació de riscos han de trobar una àmplia aplicació en diversos contextos regulatoris, en tots els sectors de la indústria, i per als diferents grups de població, com els pacients, treballadors, consumidors i la societat en general. En total, EU-ToxRisk espera tenir un fort impacte en el futur de l'avaluació de la seguretat química i el risc regulador a Europa, i a la resta del món.

El projecte EU-ToxRisk s’iniciarà al gener de 2016 a Leiden, Països Baixos, i tindrà una durada de sis anys.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte