Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

13/08/2015 - Nota de premsa

Travessa per la recerca en Síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals

Carles Céspedes, Fer Espina i David Presas van travessar ahir l’Estret de Gibraltar d’anada i tornada nedant, per una fita solidària. Una campanya de micromecenatge de la Fundació Amics de l’Hospital del Mar, que vol ajudar a tirar endavant un treball amb infants i joves amb Síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals, que està fent l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) en estreta col·laboració amb el Centre de Regulació Genòmica (CRG).

Un grup d’investigadors de l’IMIM i del CRG fa més de sis anys que treballen en la millora de les capacitats cognitives de persones amb Síndrome de Down mitjançant la combinació d'un extracte del té verd i d'eines d’estimulació cognitiva, amb resultats molt prometedors. “En les darreres dècades han passat moltes coses i totes bones. Les persones amb Síndrome de Down són més longeves perquè el sistema sanitari s’ha fet càrrec de moltes de les comorbiditats associades al síndrome (alteracions endocrines, cardíaques..). Sabem molt més de la neurobiologia de la síndrome i per tant estem en situació d’intervenir terapèuticament, mentre que fa uns quants anys es considerava que la Síndrome de Down no tenia cap mena de tractament“ explica Rafael de la Torre, coordinador del Grup de Farmacologia Integrada i Neurociència de Sistemes de l’IMIM i director del projecte.

Per continuar  avançant en aquesta línia, es vol desenvolupar un videojoc que ajudi a exercitar i millorar les capacitats intel·lectuals d’aquests nens i joves, i s’ha iniciat una campanya de micromecenatge per aconseguir-ho. “Hi ha diverses eines d’estimulació cognitiva que s’utilitzen avui en dia. La nostra experiència ens diu que l’eina ha de focalitzar-se només en unes poques funcions cognitives i que, per tal que les persones no es cansin i facin els exercicis que se’ls proposen de forma regular, cal que tingui un format engrescador i lúdic, i d’aquí sorgeix la idea de fer un videojoc. Aquest tipus de videojocs per a la salut, en què un juga sense ser conscient del fet que participa en una sessió terapèutica, no existeixen avui en dia per a les discapacitats intel·lectuals” explica Rafael de la Torre.

Creuar l’Estret de Gibraltar en la modalitat d’anada i tornada és un repte molt exigent que fins ara només han aconseguit dotze nedadors, segons l’Asociación Cruce a Nado Estrecho de Gibraltar (ACNEG) i que Carles Céspedes, Fer Espina i David Presas van estar a punt d’aconseguir ahir després de quasi 10 hores de travessa.

El repte era esportiu, però també solidari. Volíem conscienciar de la necessitat d’invertir en la recerca en Síndrome de Down i esperem haver-ho aconseguit.  Per les persones amb Síndrome de Down cada petita cosa del dia a dia és un esforç i associar el repte a aquesta causa i aconseguir sensibilitzar sobre la necessitat d’invertir en la recerca en aquesta àrea, ens ha donat una motivació addicional” explica David Presas, un dels nedadors.

La campanya de micromecenatge seguirà activa al web mi grano de arena: http://www.migranodearena.org/es/reto/6985/apropant-distancies---apropant-capacitats/

Podeu veure totes les imatges de la travessa a: https://www.flickr.com/photos/hospitaldelmar/sets/72157656763596579

Més informació a:

·        Twitter @AmicsHmar

·        Facebook Apropant distàncies, apropant capacitats

·        Facebook AMICS de l’Hospital del Mar

·        Informació sobre el projecte de recerca en síndrome de Down: http://www.cridard.imim.es/

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte