Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

25/01/2007 - Nota de premsa

El CREAL-IMIM investiga els riscs de la natació

Des del CREAL-IMIM s’està realitzant el projecte PISCINA (Projecte Sobre Compostos Irritants en Natació) amb l’objectiu d’avaluar l’exposició, la toxicitat i els mecanismes d’acció dels subproductes de la desinfecció en piscines.

El clor, com qualsevol desinfectant, és un compost molt reactiu que en reaccionar amb la matèria orgànica nitrogenada provinent dels banyistes (cabells, cèl·lules, cosmètics, orina, etc.) genera un seguit de subproductes irritants, com per exemple les cloramines. Les cloramines poden produir el picor als ulls i la irritació al tracte respiratori superior que perceben els banyistes de les piscines. Altres subproductes que es generen són els trihalomentans (THM) que, segons estudis en animals, tenen potencial mutagènic i carcinogènic a altes concentracions. En ser altament volàtils, tant les cloramines com els THM es poden incorporar a l’organisme a través de la respiració. Els THM a més, també poden ser absorbits per la pell.

El projecte PISCINA, coordinat des del CREAL pels Drs. Manolis Kogevinas i Cristina Villanueva i amb la participació d’altres institucions (IIQA-CSIC, UAB, Hospital Clínic i US EPA) està finançat pels Ministeris de Ciència i Sanitat i està aprovat pel comitè ètic CEIC-IMAS. El projecte inclou un estudi epidemiològic en nens de 9 a 12 anys que s’ha realitzat a Sabadell i un estudi semi-experimental en adults joves que s’iniciarà el febrer del 2007. Aquest nou estudi inclourà uns 120 voluntaris a qui se’ls faran un seguit de mesures en sang, orina i aire exhalat just abans i després de nedar. S’analitzaran marcadors de dany genotòxic i respiratori, a més de genotipació. A un subgrup dels voluntaris se’ls farà també un estudi d’expressió gènica. L’estudi es farà a la Piscina de la Barceloneta i els coordinadors esperen reclutar voluntaris entre 18 i 45 anys. Els participants rebran com a obsequi l’abonament durant un mes a la piscina.

Per a més informació podeu adreçar un e-mail a piscina@imim.es o trucar al 933 160 647. Properament estarà disponible la pàgina web de l’estudi dins de la web del CREAL (www.creal.cat).

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte