Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

12/03/2015 - Nota de premsa

L’Hospital del Mar posa en marxa un Laboratori de l’Artrosi, una experiència única en el nostre país

L’artrosi és una malaltia que afecta un 10,2% de la població i gairebé la meitat de les persones amb més de 60 anys.

L’Hospital del Mar organitza la segona conferència dins del marc del seu Centenari al voltant del Dolor i l’Artrosi el proper divendres dia 13 de març a les 12h a la Sala d’Actes Josep Marull. En aquesta jornada, oberta al públic i moderada pel periodista Ricardo Aparicio, es farà un repàs científic però també divulgatiu de tot el que sabem sobre el dolor i l’artrosi i de les línies de treball sobre els mecanismes de dolor al cervell que obren noves possibilitats de precisió terapèutica.

L’Hospital del Mar consolida el Laboratori de l’artrosi, en el marc de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, una experiència única al nostre país en línia de recerca d’aquesta malaltia tan prevalent. El Laboratori desenvolupa estudis que treballen l’artrosi i el dolor en totes les seves dimensions, centrant-se en el camp de la recerca cel·lular en inflamació i cartílag. Un dels estudis més innovadors d’aquest Laboratori consisteix en la quantificació del dolor amb una tecnologia ideada com a “termòmetre” que vincula el dolor als canvis en la microcirculació vascular cerebral.

Artrosi i cervell

“Podem millorar el dolor, però de vegades no podem apagar l’alarma que s’encén al cervell quan el sentim”

“Què vol dir que l’artrosi fa mal? El dolor és una qüestió subjectiva i per això sempre hem volgut tenir un termòmetre del dolor, perquè és diferent d’una persona a una altra, que la viu d’una manera completament pròpia i difícil de rebatre”, afirma el Dr. Pere Benito, Cap del servei de Reumatologia de l’Hospital del Mar. A l’Hospital del Mar comptem amb una eina tecnològica per a valorar el dolor en la seva mesura, a partir dels canvis microvasculars que es produeixen al cervell. Aquests canvis es donen a diferents àrees depenent de la dimensió de dolor: ja sigui el dolor algèsic (el dolor pròpiament dit), el patiment, més vinculat a les emocions, o la dimensió cognitiva, que és com el cervell l’afronta per a fugir-ne o suportar-lo. Totes tres dimensions són reals, perquè la sensació final és la mateixa, ja que no es pot discriminar un tipus d’un altre.

Algunes vegades podem aconseguir apaivagar el dolor de l’articulació però, en canvi, les alarmes de dolor del cervell continuen enceses i el patiment i record del dolor romanen, de vegades fent-lo crònic, amb una sensibilització central del dolor que el magnifica. Així, alguns malalts esdevenen “dolorosos” quan aquestes alarmes no s’extingeixen, i requereixen tractaments sovint diferents als que es donen per al dolor articular artròsic, com ara amb antidepressius i d’altres.

Amb el “termòmetre del dolor”, s’apliquen diferents graus de dolor tolerable per als pacients, connectats a un ordinador i monitor on es visualitzen les àrees del cervell implicades en cada dimensió dolorosa. Amb aquesta tecnologia és possible veure quina part i quin tipus de dolor millora amb un tractament determinat.

La Jornada Dolor i Artrosi el proper dia 13 de març

La Jornada Dolor i Artrosi del dia 13 de febrer, oberta a professionals i públic en general, permetrà conèixer una mica millor aquesta malaltia i les seves diferents formes de presentació, ja que no totes les artrosis es comporten igual: alguns pacients tenen bona resposta de dolor amb tractaments molt simples i d’altres evolucionen malament tot i assajar diferents tractaments.

També farà un repàs i valorarà les teràpies amb què comptem en el present i situar les novetats i les perspectives de futur en el seu context.

La malaltia més estesa: un 10,2% de la població pateix artrosi

L’artrosi potser és una malaltia amb poc glamour… però amb una increïble prevalença a la nostra societat, afirma el Dr. Jordi Monfort, reumatòleg especialitzat en artrosi de l’Hospital del Mar. Es calcula que aproximadament el 10,2% de la població pateix alguna mena d’artrosi (al voltant de cinc milions de persones, amb una proporció de dones de 3 a 1), i parlem només dels qui van al metge per consultar-ne, queden fóra aquells que tenen dolor i van tirant… Si, a més, parlem de la població de més de seixanta anys, el percentatge arriba gairebé al 40%, amb tot el que suposa el dolor i la incapacitat que provoca.

Hi ha una percepció generalitzada de què l’artrosi és una malaltia inevitable, irreversible, contra la que no podem fer res. És “el que hi ha”, “el que toca”, “cosa de l’edat” i que es passa (o no) amb analgèsics. Però en realitat no és així, i si ajustem els tractaments i les recomanacions no farmacològiques a cada cas podem retardar molt el deteriorament, millorar el dolor i la qualitat de vida. Si es fa el que s’ha de fer i s’ajuda, l’artrosi pot anar molt més bé del que acceptem que ha de ser. Hi ha pacients que, amb un tractament i mesures adequades es troben ara millor que fa deu anys, tot i que ara siguin deu anys més grans, afirma el Dr. Monfort

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte