Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/01/2007 - Nota de premsa

Els nens que viuen a prop de xarxes viàries concorregudes, presenten problemes en el desenvolupament pulmonar

L´estudi posa de manifest que viure a prop d’una concorreguda xarxa viària o autopista afecta el desenvolupament dels pulmons dels infants i, amb el decurs del temps, pot arribar a provocar deficiències en la funció pulmonar.

La funció pulmonar és un indicador molt important de l’estat de salut de les persones. Nino Künzli, investigador ICREA de l’IMIM-Hospital del Mar i del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), ha participat en la realització d’aquest estudi, conjuntament amb un equip d’investigadors nord-americans de la Keck School of Medicine de la University of Southern de California (USC), Los Ángeles. S’ha sotmès a estudi una cohort de 3.600 nens i nenes americans que estaven participant en el Children Health Study (CHS), l’estudi més important que actualment s’està duent a terme sobre els efectes a llarg termini de la contaminació ambiental de l’aire en nens.

S’ha tingut en observació la població en estudi a partir dels 10 anys d’edat, al llarg de vuit anys. Els resultats han posat de manifest que els infants que han viscut a menys de 500 metres d’una autopista, o d’una important via de circulació, presenten amb el decurs del temps més problemes en la seva funció pulmonar, en comparació amb aquells que han viscut més apartats d’importants xarxes viàries, a una distància igual o superior a 1500 metres.

La funció pulmonar es un valor que s’obté de l’espirometria, una prova respiratòria (FEV) que mesura la quantitat d’aire que una persona en una inspiració profunda és capaç d’agafar i, tot seguit, en la subseqüent expiració, la velocitat en què deixar anar l’aire. Aquestes dades són importants a tenir en compte perquè, com han manifestat els mateixos investigadors: “una funció pulmonar disminuïda durant la infantesa comporta a l’edat adulta un risc de malaltia respiratòria i cardíaca”.

A més, els autors del treball han constatat que la contaminació per trànsit rodat repercuteix també als nens sans, la qual cosa indica que l’exposició a l’agent causant afecta a tots els nens, i no només als nens asmàtics. La funcionalitat pulmonar es va configurant des de l’edat infantil fins a l’adolescència, arribant al seu valor màxim als voltants dels vint anys d’edat. És per aquest motiu que un desenvolupament insuficient del pulmó a la infantesa pot significar una funció deficient per a la resta de la vida.

Per a més informació contactar amb: Rosa Manaut, cap de Comunicació de l’IMIM-Hospital del Mar, telf: 933160707 o Marta Calsina, Servei de Comunicació IMIM-Hospital del Mar, telf: 933160680 o www.imim.es

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte