Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

28/01/2015 - Informació general

S’inicia el Projecte iPIE per estudiar l’impacte ambiental dels fàrmacs

A principis de febrer tindrà lloc la reunió inicial del Projecte iPIE (Intelligence Led Assessment of Pharmaceuticals in the Environment) que comptarà amb la participació dels grups de recerca del GRIB en Informàtica Biomèdica Integrada i en FarmacoInformàtica de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Sovint es passa per alt que qualsevol fàrmac administrat a pacients acaba en el medi ambient ja sigui en la seva forma original o com una barreja de metabòlits. Per això és important estudiar l’impacte mediambiental de nous candidats a fàrmacs i descartar de seguida els que són potencialment perillosos.

Amb un pressupost de 10,2 milions d’euros i amb una durada de 4 anys, el Projecte iPIE té com objectiu desenvolupar un marc predictiu que utilitzi informació ja existent i models in silico, per una banda, per donar suport a estudis mediambientals de fàrmacs en desenvolupament i, per altra banda, per donar prioritat als fàrmacs ja existents a l’hora de dur a terme una completa avaluació de riscos i/o (bio) monitoratge ambiental.

El grup de recerca en Informàtica Biomèdica Integrada, dirigit per Ferran Sanz i Laura I Furlong tindrà com a tasca principal la coordinació amb un projecte relacionat, l’eTOX, a més de l’execució d’anàlisis bioinformàtiques integrades i la participació en tasques de modelització computacional. El grup de FarmacoInformàtica, dirigit per Manuel Pastor recopilarà dades per a fins de modelatge in sílico que integrarà en el sistema de predicció eTOX.

El consorci iPiE reuneix un selecte grup de 25 socis de diferents àmbits: 5 universitats, 2 instituts de recerca, 5 PIME, organismes reguladors i 13 empreses farmacèutiques internacionals que representen la European Federation of Pharmaceutical industries and associations (EFPIA) amb el Dr. Reinhard Laenge de Bayer Pharma AG com a coordinador científic.

El projecte està finançat per la Iniciativa de Medicaments Innovadors (IMI), una iniciativa conjunta entre la Unió Europea i l'associació de la indústria farmacèutica EFPIA que dóna suport a projectes de recerca col·laboratius i construeix xarxes d'experts industrials i acadèmics per tal d'impulsar la innovació farmacèutica a Europa.

Aquesta reunió inicial tindrà lloc els dies 4 i 5 de febrer al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte