Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

02/12/2014 - Nota de premsa

EURHOBOP, un dels 8 projectes escollits per la UE per ser presentats a experts de la salut, polítics i periodistes d’àmbit internacional

L’IMIM és el coordinador d’aquest projecte en el que hi participen 11 països europeus.

Amb l’objectiu de promoure la seguretat del pacient i la qualitat de la salut a Europa, la Comissió Europea organitza, sota els auspicis de la Presidència Italiana, una reunió a Roma els dies 2 i 3 de desembre amb l’assistència d’experts en salut, investigadors, polítics i periodistes d’àmbit internacional, que debatran des de diferents punts de vista, com promoure la qualitat de l’assistència mèdica a través dels sistemes de salut i com millorar la seguretat en l’àmbit hospitalari. El de l’IMIM és l’únic projecte espanyol escollit.

La trobada es centrarà en donar a conèixer els resultats d’alguns dels projectes finançats pel Programa de Salut de la UE i l’impacte que tenen en la vida quotidiana dels europeus. De tots els projectes només n’hi ha 8 de seleccionats de diferents àrees i un d’ells és el Projecte EURHOBOP (EURopean Hospital Benchmarking by Outcomes in acute coronary syndrome Processes), coordinat pel Dr. Jaume Marrugat, investigador del grup de recerca en epidemiologia i genètica cardiovascular de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques).

El Projecte EURHOBOP pretén dotar a la Comunitat Europea de sistemes vàlids estandarditzats de monitorització, que permetin als hospitals europeus comparar-se, de forma confidencial, amb altres hospitals europeus amb les seves mateixes característiques de pacients atesos i d’equipaments, en base a un conjunt d’indicadors que determinen la qualitat de l’atenció mèdica que estan rebent els pacients. “EURHOBOP, s’encarrega de definir uns indicadors objectius per mesurar la qualitat de l’atenció mèdica oferida a la població, en concret, en l’àmbit de les malalties coronàries. Això ajudarà en el futur a fer un rànquing Europeu d’Hospitals amb la millor atenció mèdica en aquesta àmbit, instrument clau per tal de garantir i millorar la qualitat de l’atenció a la salut dels ciutadans a tota Europa” explica Jaume Marrugat.

Per tal de definir els indicadors, els investigadors han utilitzat diverses bases de dades de registres de pacients de 70 hospitals europeus, que han permès estudiar més de 27.000 casos relacionats amb el tractament de determinades malalties cardiovasculars i els procediments que s’utilitzen habitualment com angiografies, trombòlisis, intervencions percutànies etc.

Cada any es produeixen a la Unió Europea uns 2.000.000 de morts per malalties coronàries i entre la població de 35 a 64 anys apareixen 700.000 nous casos l’any. EURHOBOP pot ser una eina clau per garantir i millorar la qualitat de l’atenció sanitària dels ciutadans europeus. Actualment, ja es disposa de l’instrument que cada hospital pot utilitzar individualment i confidencial. Aquest instrument està ajustat per les característiques dels pacients que atenen el centre, per les del propi hospital i per les del país on s’ubica, i necessita molt poques dades que generalment estan disponibles fins i tot en bases de dades administratives. Si l’administració Europea i els hospitals arriben a un acord, només caldria fer una classificació d’hospitals que es podria fer pública i oferiria als pacients eines per escollir quin és el millor centre en l’atenció de patologies cardiovasculars.

Veure el programa

Més informació sobre l’acte

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte