Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

06/10/2014 - Nota de premsa

Comença UniverSal, un projecte que estudiarà la salut dels joves universitaris

Comptarà amb la participació de 5 universitats espanyoles i un total de 25.000 alumnes

UniverSal (Universitat i Salut Mental) és un projecte multicèntric coordinat a nivell estatal per l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) que té per objectiu identificar factors associats al benestar psicològic i a la salut mental en els joves que inicien aquest any els estudis universitaris, a més d’identificar aquells factors que promouen la salut mental o que la posen en risc. En el projecte hi participen universitats de 5 comunitats autònomes diferents (Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Cadis, Universitat de les Illes Balears, Universitat del País Basc i Universitat Miguel Hernández) i es convidarà a participar a uns 25.000 estudiants.

Aquest estudi, que tindrà una durada de 3 anys, forma part d'una iniciativa internacional desenvolupada conjuntament amb EUA i Bèlgica, i es realitzarà en altres països representats al consorci World Mental Health Surveys.

Jordi Alonso, director del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’IMIM i professor del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF, és el coordinador de l’estudi a nivell estatal, i ens explica: “es tracta d’un estudi necessari ja que l’inici de l'etapa universitària és un moment clau per al desenvolupament personal i vital de l’estudiant. El pas a l'edat adulta, el nou entorn i les creixents demandes acadèmiques són reptes per als que inicien aquesta nova etapa. Els resultats d’aquest estudi ens ajudaran a desenvolupar accions d’atenció i prevenció més adequades”.

Els alumnes participants només caldrà que completin una enquesta en línia, senzilla, amb una durada prevista d’uns 25-30 minuts, en tres ocasions en el decurs de l’etapa universitària. Les preguntes cobreixen una àmplia varietat de temes que inclouen preguntes sobre la salut física i mental, i també preguntes sobre esdeveniments vitals actuals o del passat. La informació obtinguda de l’estudi servirà per dissenyar intervencions específiques per a la prevenció de la malaltia mental i la promoció del benestar psicològic dels alumnes.

Els trastorns mentals són un dels problemes de salut pública més rellevants a Europa, generant un impacte econòmic del 3-4% del PIB a la UE. La seva prevenció, especialment entre els joves, és una prioritat ja que la salut mental i el benestar psicològic són elements fonamentals de la qualitat de vida de les persones i determinen la seva contribució a la societat com a individus que es relacionen o treballen.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte