Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

09/09/2014 - Nota de premsa

L’impacte econòmic dels trastorns cerebrals a Espanya equival al 8% del PIB

Els estudis cost-malaltia són necessaris per poder fer una correcta formulació de les polítiques sanitàries i dels canvis necessaris per a una millor gestió d’aquests trastorns

Els trastorns mentals i les malalties cerebrals representen una alta càrrega a Europa i a tot el món. Investigadors de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) acaben de publicar a la revista PLOS ONE els resultats d’un estudi que estima que el cost dels trastorns cerebrals a Espanya és de 84 mil milions d’euros/any, dada que supera la despesa pública en sanitat a Espanya, que va ser de 73 mil milions d’euros l’any 2012.

Quan es parla de cost d’una malaltia es comptabilitza no només el cost directe sanitari -recursos emprats a l’atenció primària, especialitzada, hospitalitzacions, medicacions, programes preventius, etc.- sinó també els costos directes no mèdics d’aquests trastorns i malalties –per exemple els cost dels cuidadors- i els costos indirectes o pèrdues potencials de productivitat per mort, incapacitat permanent o temporal, oci perdut o disminuït, etc.

L’estudi ha analitzat un grup de dinou trastorns i malalties cerebrals que engloba malalties neurològiques –demència, epilèpsia, mal de cap, esclerosi múltiple, malaltia de Parkinson, accidents cerebrovasculars i malalties neuromusculars- i mentals -trastorns d’ansietat, trastorns de l’estat d’ànim i trastorns psicòtics- per fer una estimació global i individual del seu impacte.

Hem estimat que, a Espanya, la mitjana del cost per pacient afectat d’aquestes malalties és de 2.440 euros/any, amb una àmplia variabilitat depenent del diagnòstic, que arribaria fins als 36.936 euros/any en el cas de l’esclerosi múltiple o 25.303 euros/any en les demències” explica Jordi Alonso, responsable de l’estudi i director del Programa de Recerca en Epidemiologia i Salut Pública de l’IMIM. ”Hem establert també que de mitjana un 37% d’aquesta càrrega correspondria a costos sanitaris directes, un 29% a costos sanitaris indirectes i un 33% a costos indirectes, tot i que aquests percentatges varien substancialment depenent del tipus de trastorn o malaltia” afegeix.

Diversos factors estan incidint en l’augment del cost d’aquests trastorns. Canvis sociodemogràfics com les unitats familiars més petites o l’augment de la participació femenina en el mercat laboral estan modificant el paper de les famílies per fer-se’n càrrec. Alhora, les expectatives socials sobre una esperança de vida més llarga i més funcional fan que augmentin també els costos d’aquests trastorns.

Cal seguir fent recerca per superar les llacunes existents en el coneixement del cost dels trastorns mentals i algunes malalties neurològiques perquè en un futur pròxim els costos probablement augmentaran a causa de l'envelliment de la població i hi haurà una major prevalença de trastorns degeneratius i associats a discapacitat. Cal prendre mesures per reduir el cost de la medicació efectiva i proporcionar una atenció comunitària eficaç i assequible.” conclou Jordi Alonso.

Segons dades de la OMS (Organització Mundial de la Salut) els trastorns cerebrals constitueixen actualment el 10,4% del cost mundial per malaltia i es preveu que aquest percentatge augmenti fins al 14,4% l’any 2030. Per aquest motiu, és determinant per la correcta formulació de les polítiques de salut i per ajudar a la pressa de decisions, conèixer quins són els factors principals que contribueixen als costos dels trastorns cerebrals.

Article de referència: “Cost of Disorders of the Brain in Spain”. Oleguer Pares-Badell, Gabriela Barbaglia, Petra Jerinic, Anders Gustavsson, Luis Salvador-Carulla, Jordi Alonso. PLOS ONE 9(8): e105471. doi:10.1371/journal.pone.0105471

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte