Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

28/07/2014 - Nota de premsa

Investigadors del Projecte REDUCE presenten una nova intervenció grupal per prevenir i disminuir el risc d’Hepatitis C entre les usuàries de drogues

La presentació tindrà lloc a l’Agència de Salut Pública de Catalunya i va dirigit a tots els professionals de l’àmbit de les drogodependències

En el marc del dia mundial de l’hepatitis, es presenta el Manual de l’Intervenció grupal “REDUCE” dirigit a tots els professionals de l’àmbit de les drogodependències. L’objectiu és prevenir i disminuir el risc d’infecció pel virus de l’hepatitis C en usuàries de drogues. Al llarg de dos anys el grup d’investigadors del Projecte REDUCE ha desenvolupat una nova intervenció grupal que per primera vegada va dirigida a dones. En casos com aquests, les dones tenen factors de risc diferents i és important tenir-los en compte. Aquesta nova intervenció grupal es publica en un llibre per tal de facilitar-ne l’aplicació.

La intervenció grupal és resultat del Projecte REDUCE (Reduint les conductes de risc d’injecció i sexuals entre les dones consumidores de drogues per via injectada a Europa: portant l’evidència a la pràctica), que ha estat finançat per la UE i coordinat per la Dra. Marta Torrens, coordinadora del grup de recerca en Addiccions de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) i cap del Programa d’Addiccions de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) del Parc de Salut Mar. Hi ha participat també la Universitat de Medicina de Viena, la Universitat de l’Oest d’Escòcia, l’Agència Regional Sanitària de la Regió Marche d’Itàlia, l’ Institut de Psiquiatria i Neurologia de Varsòvia i la Universitat de Greenwich. El projecte s’emmarca en un dels objectius principals de l'Estratègia de Drogues de la UE 2005-2012 que pretén prevenir i reduir la dependència de drogues i protegir als usuaris dels riscos inherents del seu consum, especialment aquells que pertanyen a grups vulnerables i a persones que viuen en zones socialment desfavorides.

La intervenció grupal “REDUCE” consta de 3 sessions, estandarditzades, dirigides a promoure el coneixement dels riscos de transmissió de la hepatitis C i facilitar l’evitació de les conductes de risc per la transmissió. El manual, descriu detalladament el contingut de cadascuna de les 3 sessions i facilita la seva correcta aplicación.

La infecció pel virus de l’hepatitis C afecta al voltant de 170 milions de persones en el món, la majoria consumidors de drogues per via injectada. El risc més important de transmissió entre els consumidors ve de compartir el material d’injecció, pràctica que comporta que més del 50% dels injectors tinguin hepatitis C. El Projecte REDUCE que ha tingut una durada de dos anys, ha examinat els factors de risc i com transmetre aquesta informació per tal de desenvolupar intervencions que disminueixin els riscos de contagi. Un dels resultats més rellevants del projecte ha estat aquest Manual de la Intervenció Grupal REDUCE que es presenta avui a la seu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i que es farà arribar a tots els centres assistencials de drogodependències per tal de què els professionals en puguin fer ús.

Més informació sobre el projecte o sobre el Manual: http://www.thereduceproject.imim.es/

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte