Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

28/02/2007 - Nota de premsa

L'activitat física regular redueix el risc de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)

L’estudi es publicarà el proper dia 1 de març a l’American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, i s’integra en la recerca sobre els efectes de l’activitat física en la MPOC que han liderat investigadors de l’IMIM-Hospital del Mar, el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Aquest estudi s’ha dut a terme a partir de la base de dades Copenhaguen City Heart Study (CCHS) i en col.laboració amb investigadors danesos. La pèrdua progressiva de funció pulmonar es produeix en tots els individus a partir de la joventut. Aquesta pèrdua és més accelerada en els fumadors i pot provocar un conjunt de símptomes i trastorns que redueixen la qualitat de vida de les persones que la pateixen i les seves famílies, i provoquen elevats costos sociosanitaris.

La pèrdua accelerada de funció pulmonar s'anomena malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i el seu principal factor de risc és el consum de tabac.

L’equip d’investigadors va partir de la hipòtesi que la pràctica habitual d'activitat física moderada reduiria la pèrdua de funció pulmonar associada a l'edat i que aquest efecte seria major en les persones fumadores.

Tot i que estudis previs suggerien que l’activitat física regular reduïa la pèrdua de funció pulmonar, mancava un estudi especialment dissenyat per evitar que cap factor pogués distorsionar els resultats obtinguts i que permetés estimar l'efecte de l'activitat física en el risc de patir malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).

Per poder arribar a conclusions definitives, l’equip d’investigadors va estudiar una cohort integrada per 7.000 persones adultes, homes i dones, fumadors i no fumadors, que estaven participant en el Copenhaguen City Heart Study (CCHS), i que van romandre en observació durant un període de deu anys.

Al principi i al final de l'estudi es va mesurar en cada individu el seu hàbit de fumar, l'activitat física realitzada i la seva funció pulmonar (FEV1 i FVC), a més d'altres variables rellevants per a l'evolució de la funció pulmonar i el risc de MPOC.

Els resultats han confirmat que, efectivament, la pràctica regular d'activitat física equivalent a caminar o anar amb bicicleta mitja hora al dia o més, està associada a una disminució tant del deteriorament de la funció pulmonar, com del risc de patir MPOC, i que aquest efecte és molt més evident en persones fumadores.

Per tant, a la llum d’aquest resultats, els autors conclouen que a més de reforçar entre la població actituds per deixar de fumar, caldria igualment recomanar i afavorir l’increment de l’activitat física, cosa especialment important en aquelles persones que, malgrat tot, persisteixen en la seva addicció al tabac.

Per a més informació contactar amb: Rosa Manaut, cap de Comunicació de l’IMIM-Hospital del Mar, telf: 933160707 o Marta Calsina, Servei de Comunicació de l’IMIM-Hospital del Mar, telf: 933160680 o www.imim.es

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte