Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

13/05/2014 - Informació institucional

Sandra Peiró guanya la VI Beca Fero amb un estudi sobre la tridimensionalitat de l'ADN de les cèl·lules tumorals

Coordina el grup de recerca en dinàmica de la cromatina en cèl.lules tumorals a l'IMIM

La beca, que atorga cada any la Fundació Fero i que té una dotació de 70.000 euros, va ser creada el 2001 amb l’objectiu d’impulsar la investigació del càncer i el tractament oncològic pel metge Josep Baselga, president de l'American Association for Cancer Research (AACR), director mèdic al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York i director científic de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO). 

L’acte de lliurament s’ha fet aquesta passada nit a la sala oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, entre d'altres.

El premi servirà per impulsar el projecte "Dinàmica de la cromatina durant la progressió tumoral", és a dir, com l'ADN es plega dins el nucli de les cèl·lules. Segons el jurat, l'estudi premiat és una investigació original i prometedora adreçada a aprofundir en un procés que esdevé durant la progressió del càncer i que s'anomena transició epiteli-mesènquima. A través d'aquest procés, les cèl·lules tumorals epitelials adquireixen diverses propietats que les converteixen en entitats més agressives i capaces de generar metàstasi. En aquesta transició es produeixen canvis notables en l'expressió de nombrosos gens, les funcions dels quals seran decisives per al desenvolupament de les metàstasis tumorals.

Segons el professor Carlos López Otín, president del jurat de la Beca Fero , "el projecte de la doctora Peiró persegueix analitzar de manera global i nova aquests canvis d'expressió gènica mitjançant l'anàlisi de l'arquitectura tridimensional del genoma".
"El projecte premiat - ha explicat López -ha estat seleccionat entre un total de 45 propostes , moltes de les quals corresponen a investigacions de gran nivell científic en les diferents àrees de l'oncologia més actual". L' objectiu de l'estudi és determinar l'estructura tridimensional del genoma de cèl·lules tumorals, especialment durant la progressió tumoral i l'adquisició de propietats metastàtiques.

Sandra Peiró és doctora en bioquímica per la Universitat de Barcelona (2001) i actualment és la coordinadora del grup de recerca en dinàmica de la cromatina en cèl·lules tumorals de l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques). En la seva biografia disposa de diferents reconeixements pel Ministeri de Sanitat, el Ministeri de Ciència i Innovació i el Betty Hay Award per TEMTIA. Ha realitzat ja set projectes d'investigació i disposa de més de 20 publicacions internacionals, a més de col·laborar com a ponent en diferents conferències del sector.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte