Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

23/04/2014 - Informació general

Bioinformatics Barcelona ja aplega més de 40 entitats entre universitats, centres de recerca i empreses

La plataforma BIB està impulsada per la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social ”la Caixa”

La plataforma Bioinformatics Barcelona (BIB) ha presentat el seu Pla Estratègic, en un acte presidit per Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca, a CaixaForum Barcelona. El BIB té el suport de 44 entitats del sistema de recerca i industrial català, entre elles 10 universitats, 13 centres de recerca i instituts hospitalaris, 3 grans infraestructures i 12 empreses farmacèutiques i informàtiques.

El Dr. Ferran Sanz, director del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica de l'IMIM, és el director científic del BIB, i n'ha fet la presentació del Pla Estratègic.

Bioinformatics Barcelona (BIB) pretén ser una plataforma de referència internacional per a la promoció de la investigació multidisciplinar, la formació i la transferència de coneixements i tecnologies en l’àmbit de la Bioinformàtica.

El BIB vol convertir-se un punt de trobada i facilitador d’iniciatives que doni resposta a les necessitats de la comunitat bioinformàtica. El BIB aprofitarà la massa crítica d’investigadors internacionalment reconeguts amb perfils complementaris, les infraestructures computacionals disponibles, i la creixent xarxa d’empreses biotecnològiques per esdevenir una plataforma de referència internacional.

El Pla Estratègic defineix línies d’acció ens els àmbits de la visibilitat, la formació, la col·laboració interna i externa, i la recerca i transferència, com a prioritats estratègiques. Aquest pla concreta les accions a fer en els propers anys i és el resultat del procés de consulta i diàleg portat a terme amb tots els sectors implicats en el camp de la bioinformàtica, entesa com a l’aplicació de les ciències computacionals per al tractament de dades biològiques.

En l’àmbit de visualització la plataforma té com a objectiu fer visible el conjunt d’entitats existents i el seu potencial tot posicionant-la com a referent mundial. Entre les accions que emprendrà, el BIB destaca el desenvolupament d’un portal bioinformàtic que aplegui aquest potencial per reforçar la idea de clúster. A data d’avui, Catalunya compta amb una potent xarxa empresarial en l’àmbit sanitari, agroalimentari i biotecnològic, un sistema de recerca d’excel·lència, universitats de referència internacional i més de 400 grups de recerca treballant en ciències de la vida, tots ells potencials usuaris de la bioinformàtica.

El BIB incideix en la importància de la formació i és en aquest eix que aposta clarament per impulsar un únic Grau en Bioinformàtica a nivell del sistema universitari català. Aquesta proposta estarà emmarcada dintre d’un catàleg de programes formatius que anirà des de la formació professional als doctorats industrials.

La plataforma ressalta la necessitat de formar experts en els coneixements i destreses que es requereixen per a fer bioinformàtica, i que la disponibilitat d’aquests especialistes potenciarà l’avanç de la recerca i la transferència de coneixement i tecnologia.

En el Pla Estratègic el BIB aposta per la col·laboració entre els àmbits acadèmics, sanitaris i industrials per a que les institucions de l’ecosistema bioinformàtic vagin més enllà dels límits interns de les seves organitzacions i generin coneixement d’impacte socioeconòmic. La plataforma jugarà el rol de facilitador d’iniciatives de docència, recerca i transferència entre ofertants i demandats dels diversos àmbits.

Nota de premsa: bioinformaticsbarcelona.eu/notaPrensa2014-04-22.pdf

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte