Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

20/1/2014 - Informació institucional

Un nou anticòs monoclonal es demostra molt efectiu per al tractament de l’osteoporosi

L’estudi internacional, en el què ha participat l’Hospital del Mar i l’IMIM, ha estudiat la seva eficàcia comparativament amb els fàrmacs més potents disponibles actualment

L’Hospital del Mar i l’IMIM han participat en un estudi internacional que ha analitzat els efectes sobre l’os del Romosozumab, un anticòs monoclonal altament selectiu que activa molt potentment les cèl·lules formadores d'os, els osteoblasts, al temps que incideix sobre les que el destrueixen, els osteoclasts. Aquesta acció conjunta fins ara no es podia aconseguir amb els altres fàrmacs disponibles per tractar l’osteoporosi, una malaltia en la qual els ossos es tornen fràgils i més propensos a fracturar-se i que es produeix quan l'organisme no és capaç de produir suficient os nou o/i quan gran quantitat de l'os existent és reabsorbit.

“Els fàrmacs disponibles actualment actuen frenant la pèrdua d'os o incrementant la formació òssia, però el Rozosozumab és el primer tractament que combina els dos efectes, i per tant, és molt més efectiu per incrementar la densitat mineral òssia que cap dels tractaments de què disposem ara mateix” explica el Dr. Diez

L’estudi, de caràcter multinacional, s’ha liderat des del Oregon Osteoporosis Center de Portland (EE.UU) i ha comptat com a única participació espanyola amb el Dr. Adolf Diez, Cap de servei emèrit de l’Hospital del Mar i investigador del grup de recerca musculoesquelètica de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques). Ha estat un estudi aleatoritzat i controlat, de fase 2, que ha estudiat els efectes de vàries dosis de Romosozumab sobre la densitat mineral dels ossos de 419 dones postmenopàusiques d’edats compreses entre els 55 i 85 anys, comparant els resultats obtinguts amb dos dels fàrmacs més potents de què disposen els clínics actualment per tractar l’osteoporosi, l’Alendronat i el Teriparatide.

Ara caldrà finalitzar l’estudi en fase 3 que ja està en marxa, i en el què també participen l’Hospital del Mar i l’IMIM, per tal de conèixer si aquest augment de la densitat òssia disminueix en un grau similar el risc de patir fractures, l’objectiu fonamental de qualsevol tractament de l’osteoporosi.

“La incidència de l'osteoporosi a Espanya és una de les més altes de la Unió Europea. Una de cada quatre dones majors de 50 anys pateix osteoporosi, una malaltia que sol aparèixer després de la menopausa per la pèrdua de l'efecte protector dels estrògens. Disposar de tractaments que siguin efectius és fonamental per evitar futures fractures i millorar la qualitat de vida d’aquestes dones” conclou el Dr. Diez.

Article de referencia
McClung MR, Grauer A, Boonen S, Bolognese MA, Brown JP, Díez-Pérez A, Langdahl BL, Reginster JY, Zanchetta JR, Wasserman SM, Katz L, Maddox J, Yang YC, Libanati C, Bone HG. Romosozumab in Postmenopausal Women with Low Bone Mineral Density. New Engl J Med 2014.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte