Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

23/12/2013 - Nota de premsa

Un estudi associa una menor mortalitat en les persones operades de pròtesis “resurfacing” de maluc que en les que han estat intervingudes d’un reemplaçament total de maluc

L'estudi s'ha publicat a la Bristish Medical Journal

Investigadors del Regne Unit, en col·laboració amb el Dr. Daniel Prieto-Alhambra del grup de recerca musculo-esquelètica de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) i de l’IDIAP Jordi Gol, han portat a terme un estudi que ha comparat la mortalitat a 10 anys de més de 400.000 pacients amb artrosi que havien estat sotmesos a una intervenció quirúrgica per pròtesi de maluc. Els resultats han constatat que aquells que havien estat operats mitjançant una pròtesi de superfície tenien quasi un 50% menys de mortalitat a 10 anys que els que havien estat sotmesos a un reemplaçament total de maluc. L’estudi ha estat publicat a la prestigiosa revista British Medical Journal.

Aquesta troballa és sorprenent i obre un nou paradigma que podria condicionar la indicació del tipus d’intervenció. Ara cal portar a terme nous estudis i, si s’escau, assajos clínics que confirmin la causalitat d’aquest efecte i que defineixin tots els aspectes que incideixen en aquesta diferent mortalitat” explica el Dr. Daniel Prieto-Alhambra.

Actualment, la intervenció més habitual davant un pacient amb artrosi de maluc és el reemplaçament total del maluc, mentre que és menys habitual la pròtesi ”resurfacing”, que consta de dues superfícies de metall i on només es reemplaça la superfície de l’acetàbul (cavitat de l’os) i la superfície del cap del fèmur, deixant intacte el coll del fèmur. Les pròtesis “resurfacing” han estat motiu de controvèrsia en els darrers anys, donat que s’han associat amb un major risc de recanvi pròtesic i amb l’aparició dels anomenats “pseudotumors”, que s’atribueixen a una reacció inflamatòria secundària al despreniment de ions de Cobalt, Niquel i altres metalls per roçament de dues superfícies metàl.liques.

Els resultats d’aquest estudi són sorprenents i presenten un possible avantatge d’aquestes pròtesis per sobre les pròtesis totals de maluc. Futurs estudis hauran d’establir quins són els candidats ideals per “resurfacing”, tot tenint en compte el benefici/risc de totes dues intervencions.” conclou el Dr. Daniel Prieto-Alhambra.

Article de referència

Mortality rates at 10 years after metal-on-metal hip resurfacing compared with total hip replacement in England: retrospective cohort analysis of hospital episode statistics “. Kendal AR, Prieto-Alhambra D, Arden NK, Carr A*, Judge A.. BMJ 2013; 347: f6549.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte