Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

19 de desembre de 2013 - Nota de premsa

Els trastorns mentals limiten més la nostra activitat diària que els físics

La depressió i els trastorns d'ansietat com el pànic o les fòbies provoquen al nostre país 42 dies a l'any de disminució del rendiment en les activitats de la vida diària, doblant els 21 dies de mitjana que produeixen les malalties físiques com l'artritis, el dolor lumbar o cervical o les malalties cardiovasculars i digestives. No obstant això, tant els trastorns mentals com els físics produeixen una mitjana de 20 dies per any de limitació total per desenvolupar la nostra activitat diària.

És una de les principals conclusions d'un estudi elaborat per investigadors de l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) de Barcelona amb una mostra de 2.121 espanyols. "Encara que els trastorns mentals tinguin una prevalença menor que els trastorns físics entre la població del nostre país, els seus efectes sobre la funcionalitat de les persones són tant o més perjudicials que les malalties físiques" comenta Gabriela Barbaglia, investigadora del grup de recerca en Serveis Sanitaris de l'IMIM i primera signant de l'article. Així, per exemple, l'estudi mostra que un 4,6% de participants patia depressió, això s'associa amb un nombre molt elevat, gairebé 44 dies a l'any, de disminució del seu rendiment i 25 dies a l'any de limitació total per desenvolupar les activitats habituals .

En comparar quines malalties provoquen una major limitació total, l'estudi constata que són els problemes digestius amb 57 dies a l'any. Els segueixen l'insomni (60 dies), la depressió i l'artritis (25 i 13 dies per a les dues, respectivament). En el cas dels trastorns que redueixen el rendiment de la nostra activitat diària, se situen com a principals causants la depressió (amb els 44 dies a l'any esmentats anteriorment), l'artritis (43 dies), l'ansietat (33 dies) i el dolor lumbar o cervical (19 dies).

Els resultats de la investigació revelen que els trastorns mentals i físics s'associen a Espanya amb un major nombre de dies a l'any de limitació en el desenvolupament de l'activitat diària en comparació amb altres països occidentals. El 7,7% dels participants va manifestar haver patit almenys un dia de limitació total en l'últim mes, mentre que el doble de la mostra (el 14,2 %) va patir com a mínim un dia de disminució en el rendiment.

Els autors de la investigació conclouen que si la població espanyola no patís les malalties estudiades, es reduirien un 73 % els dies de limitació total per al desenvolupament de l'activitat habitual i un 41 % els dies amb disminució del rendiment. Això reflecteix el pes que tenen els trastorns estudiats com a contribuents en la limitació total per a la realització de les tasques habituals, en canvi, altres factors més enllà dels relacionats amb la salut, podrien estar jugant un paper important en relació a la disminució en el rendiment de les activitats diàries com ara els relacionats amb la família o el treball, entre d'altres.

Article de referència:

Effects of common mental disorders and physical conditions on role functioning in Spain . Gabriela Barbaglia, Núria Duran, Gemma Vilagut, Carlos García Forero, Josep Maria Haro, Jordi Alonso. Gac Sanit 2013; 27:480-6.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte