Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

07/05/2013 - Nota de premsa

Les tendències de nous consumidors de cànnabis i cocaïna a Espanya mostren signes d’estabilització

Les dades també mostren que les primeres experiències, tant amb cànnabis com amb cocaïna, es donen més freqüentment en joves d’entre 15 i 19 anys, independentment del gènere

Investigadors de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) han estudiat l’evolució de la incidència del consum de cànnabis i cocaïna a Espanya durant els darrers 38 anys, determinant que, tot i que fins l’any 2008 la taxa de persones que es van iniciar en el consum per primera vegada a la vida va ser la més elevada des dels anys 70, en els darrers anys sembla que la tendència s’estabilitza, sobretot en el consum de cocaïna.

És la primera vegada que s’analitzen les dades sobre les taxes de nous consumidors de cànnabis i cocaïna a Espanya, dades que han estat ponderades tenint en compte els canvis poblacionals, el que ofereix una visió molt més acurada, real i útil del que està succeint a la població”. explica Antonia Domingo, coordinadora del grup de recerca en epidemiologia de les drogues d’abús de l’IMIM i responsable de l’estudi. “Els resultats mostren que la incidència de consum de cànnabis en edats inferiors a 15 anys va augmentar en els anys 90 i fins al 2004 continuava sent destacable. Aquests resultats posen en evidència la necessitat d’augmentar els esforços en la prevenció del consum de cànnabis en la població molt abans dels 15 anys d’edat” afegeix Antonia Domingo.

L'últim informe de l'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (OEDT) revela que el cànnabis i la cocaïna són les drogues il·legals més comunament usades a la Unió Europea. A Espanya, aquestes dues substàncies tenen una de les prevalences (o magnitud del consum en un moment determinat) més altes de la Unió Europea, havent-se registrat un augment del consum de cànnabis del 14,5% al 32,1% entre el 1995 i el 2009, i del 3,4% al 10,2% del consum de cocaïna durant el mateix període.

L’estudi s’ha portat a terme mitjançant l’anàlisi de les enquestes biennals que realitza el “Plan Nacional sobre Drogas”, que entre els anys 1995 i 2009 tenien entre 9.000 i 28.000 enquestats a les seves mostres. Inclouen persones d’entre 15 i 64 anys que reporten, entre d’altres, dades del seu consum de cànnabis i cocaïna. La incidència, o data d’inici del consum, és una dada important perquè mostra la propagació del consum entre la població, aportant informació més interessant de cara a les polítiques de salut pública que les dades de prevalença, que estudien la magnitud del consum en un moment determinat. L’estudi de l’IMIM ha realitzat a més una acurada estandardització de la incidència segons l’edat poblacional en tots els anys per evitar obtenir resultats enganyosos derivats del decreixement poblacional a Espanya durant els darrers 30 anys.

Si comparem les tendències de nous consumidors a nivell espanyol amb altres estudis de Grècia, Amsterdam, Anglaterra i/o Gal·les, observem que la incidència a Espanya del consum de cànnabis va augmentar de manera més pronunciada durant aquests anys. Amb la cocaïna, en canvi, teníem taxes d’incidència lleugerament més baixes que a Amsterdam. Comparativament, als Estats Units, la incidència del consum de cànnabis i cocaïna va començar a augmentar 10 anys abans que a Espanya, i va decréixer suaument a partir dels anys 90, en contrast amb l’augment continuat de la incidència del consum de cànnabis i cocaïna en el mateix període a Espanya.

Disposar de dades de les taxes de nous consumidors és fonamental per a poder planificar les polítiques de prevenció adequades. Cal tenir en compte però que els resultats poden estar infraestimats perquè aquest tipus d’enquestes tenen una no resposta del 50% i perquè consideren només a la població que viu en llars censades” conclou Albert Sánchez-Niubó, investigador de l’IMIM i primer signant de l’article.

Article de referència

"Incidence Trends of Cannabis and Cocaine Use from Periodic Spanish General Population Surveys: Effect of standardizing results by age structure". Albert Sánchez-Niubò, Luis Sordo, Josep Fortiana, M.Teresa Brugal, Antònia Domingo-Salvany. Addiction 2013.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte