Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

14/02/2013 - Nota de premsa

Universitats catalanes i centres de recerca acorden crear "Bioinformatics Barcelona" (BiB), una plataforma per impulsar la formació, la recerca i la transferència tecnològica en bioinformàtica

Ferran Sanz, director del Programa d’Informàtica Biomèdica de l’IMIM, en serà el director científic

Els rectors de tres universitats catalanes i representants de deu institucions de recerca en els àmbits biològics i biomèdics, juntament amb el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) i BioCat, han signat aquest matí un acord per a la creació del Bioinformatics Barcelona (BiB). Es tracta d’una plataforma que pretén posicionar l’àrea de Barcelona com a pol de referència mundial en bioinformàtica, a través de la cooperació entre universitats, centres de recerca i altres entitats públiques i privades. L’acte ha comptat amb la presència del Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà.

La bioinformàtica és una àrea d’investigació en la que s’apliquen les ciències de la computació i les tecnologies de la informació per al tractament de dades biològiques. Els promotors del BiB parteixen de la constatació que hi ha una manca d’experts en aquesta àrea de coneixement, que qualifiquen de “ciència estratègica” per “donar sentit a la ingent quantitat de dades biològiques” que es generen. És per això que es proposen donar un impuls a aquesta especialitat, “necessària en tots els àmbits de les ciències de la vida” i que “té un profund impacte en camps tan diversos com la salut humana, la indústria agroalimentària, el medi ambient i la biotecnologia”.

Així, el BiB es proposa aprofitar la massa crítica d’investigadors de l’àmbit de la bioinformàtica internacionalment reconeguts que hi ha a l’àrea de Barcelona per fomentar els estudis de postgrau d’alt nivell, incloent la formació dels nous professionals, i el desenvolupament d’iniciatives científiques i de transferència de coneixement que es puguin beneficiar d’aquest marc de col·laboració.

L’acord signat avui és un compromís entre les parts per tenir elaborat, en el termini de sis mesos, el pla estratègic que ha de concloure amb la constitució formal de la iniciativa. Moguts per la voluntat d'aglutinar talent i recursos, els signants d’aquest document deixen oberta la porta a la incorporació de nous participants, ja sigui com a promotors del BiB, si la integració té lloc durant els propers tres mesos, o com a col·laboradors, si és posterior. El procés d’elaboració del pla estratègic cercarà la participació de tots els científics i actors interessats.

Les tasques d’elaboració d’aquest pla seran dirigides per Ana Ripoll, catedràtica d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que en serà la presidenta executiva, mentre que Ferran Sanz, catedràtic d’Informàtica Biomèdica de la UPF, en serà el director científic.

Mentre tinguin lloc les tasques de redacció del pla, la seu del BiB s’ubicarà a les instal·lacions del BSC-CNS.

ELS SIGNANTS DE L’ACORD

Representades pels seus rectors, les universitats que han signat el document són: la Universitat Autònoma de Barcelona (Ferran Sancho), la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (Antoni Giró) i la Universitat Pompeu Fabra (Josep Joan Moreso). Per la seva banda, els centres que hi participen són:

 • Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)
 • Centre de Regulació Genòmica (CRG)
 • Institut de Recerca Biomèdica-Barcelona (IRB)
 • Institut Oncològic de la Vall d’Hebron (VHIO)
 • Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)
 • Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau)
 • Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP)
 • Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM)
 • Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)
 • Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS)
 • Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) BioCat

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte