Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

05/02/2013 - Nota de premsa

El tractament de la dependència de l'heroïna redueix les infeccions per VIH a Espanya

L'article es publica en el Butlletí de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), una de les principals revistes de salut pública del món i insígnia de l'organització.

Nota de premsa enviada per l'OMS

A Espanya, el subministrament del tractament de manteniment amb metadona per a la dependència de l'heroïna, combinat amb la distribució de material d'injecció estèril i l'accés al tractament per la SIDA, ha donat lloc a un canvi de tendència en l'epidèmia de VIH en el país, segons un estudi publicat aquest mes al Butlletí de l'Organització Mundial de la Salut.

L'experiència d'Espanya en aquesta àrea és rellevant per a altres països on la injecció de drogues il·legals és un problema habitual, com per exemple, en els països d'Europa central i oriental, així com al sud i est d'Àsia.

Durant la dècada dels 80, Espanya tenia una de les normatives més estrictes del món sobre el tractament de la dependència de l'heroïna i, alhora, la taxa més alta de casos nous d'infecció per VIH entre consumidors de drogues injectables il·legals a Europa. A inicis dels anys 90, la prevalença del VIH en aquest grup va arribar al 60%.

Per aquell temps, pràcticament l'únic tractament disponible per a la dependència de l'heroïna a Espanya estava basat en l'abstinència, però molts pacients reincidien i seguien injectant-se drogues. Això va canviar amb l'aprovació de dues lleis, el 1990 i el 1996, per mitjà de les quals la metadona i altres medicaments similars van passar a estar àmpliament disponibles amb recepta mèdica en els centres d'atenció sanitària pública a totes les regions del país de forma gratuïta per pacients amb un diagnòstic de dependència de l'heroïna.

L'estudi va descobrir que, com a resultat d'aquestes lleis i de la manera en què es va canviar la concepció del programa nacional espanyol, el 60% de les persones que s'injectaven drogues il·legals al país l'any 2010 estava en tractament de manteniment amb metadona, percentatge que l'any 1996 era del 21%, i que, gràcies a aquests canvis en la legislació i altres iniciatives de prevenció del VIH, el nombre de casos nous d'infecció per VIH entre consumidors de drogues havia disminuït d'una mitjana anual de 6200 al començament de la dècada dels 90 a 690 infeccions noves l'any 2010.

«Espanya ha assolit aquest èxit en aixecar les restriccions innecessàries que determinaven quins heroïnòmans podien rebre metadona, en eliminar els límits de les dosis o la durada del tractament i en permetre que els pacients prenguessin algunes de les dosis a casa», va afirmar l'autora i investigadora principal Marta Torrens, directora d'Addiccions a l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) del Parc de Salut Mar i coordinadora del grup de recerca en trastorns per ús de substàncies de l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) de Barcelona.

«Alguns dels programes de tractament mèdic donen d'alta a les persones al primer signe d'un comportament difícil, però, el programa de metadona espanyol fa tot el possible per mantenir els pacients en tractament tant de temps com sigui possible», va afirmar.

«Els pacients reben cada dia una dosi diària de medicina, metadona en general, i al mateix temps, qualsevol altra atenció sanitària que puguin necessitar, com antiretrovirals per a la infecció pel VIH», explica Torrens, que afegeix que amb aquest enfocament, en línia amb les directrius de l'OMS sobre el tractament de la dependència d'opiacis, són capaços de mantenir a més del 72% dels pacients en tractament després del primer any.

La metadona, que s'ingereix habitualment en forma de xarop, manté uns nivells estables d’opioides a la sang del pacient al llarg de les 24 hores que transcorren entre cada dosi, de manera que els pacients no pateixen ni intoxicació ni abstinència. Amb el temps i les dosis adequades, la metadona bloqueja l'efecte de l'heroïna i, com a conseqüència, els pacients deixen d'utilitzar-la amb el temps. Menys consum d'heroïna es tradueix en un menor ús d'agulles brutes, menys casos de VIH, hepatitis i altres infeccions, menys sobredosi i menys delictes. El tractament amb metadona ajuda als pacients a reconstruir les relacions trencades amb les seves famílies i reintegrar-se en la societat.

«A Espanya, la percepció pública d'aquest tractament és positiva, el 66% del públic general està a favor del tractament amb metadona», va afirmar Torrens, que va afegir: «Els governs es troben en l'actualitat sota una pressió financera enorme a causa de la crisi econòmica, però el nostre missatge per a ells és el següent: prestin atenció a aquesta evidència sòlida i mantinguin el finançament d'aquests programes. »

La metadona no és cara, segons la base de dades de la Teràpia de substitució d'opioides i morfina de l'OMS, que mostra que el tractament pot costar únicament 28 US $ per pacient a l'any. http://www.who.int/entity/hiv/amds/ControlledMedicineDatabase.xls

«Fa 20 anys, la prevalença del VIH a Espanya arribava al 60% entre els consumidors de drogues injectables. Com que hi ha un potencial important de transmissió del VIH de la població consumidora de drogues injectables a la població en general, el control del VIH en la població consumidora de drogues injectables és fonamental per controlar el VIH en la població en general », va afirmar Dr Nico Clark, de la unitat per a la Gestió de l'abús de substàncies de l'OMS. «En proporcionar aquest tipus de tractament, les autoritats sanitàries no només prevenen les morts relacionades amb les drogues i ajuden els pacients a reintegrar-se en la societat, sinó que també eviten la propagació del VIH per tota la comunitat en general.»

L'estudi forma part d'una sèrie d'articles de l'edició d'aquest mes del Butlletí de l'Organització Mundial de la Salut dedicat al tema de la teràpia de substitució d'opioides.

Article de referència

Methadone maintenance treatment in Spain: the success of a harm reduction approach”. Marta Torrens, Francina Fonseca, Claudio Castillo & Antonia Domingo-Salvany. Doi: 10.2471/BLT.12.111054

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte