Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

29/01/2013 - Nota de premsa

Tractar l’anèmia en pacients cardíacs abans de la intervenció quirúrgica millora la seva supervivència

L’estudi ha estat recentment publicat a la prestigiosa revista American Journal of Cardiology

Un estudi desenvolupat per cardiòlegs de l’Hospital del Mar i de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) demostra que tractar prèviament els pacients anèmics que han de ser operats de patologies cardíaques valvulars mitjançant l'administració intravenosa d'eritropoetina humana recombinant (rhEPO) i ferro, millora la supervivència postoperatòria, disminueix la necessitat de transfusions i escurça els dies d'hospitalització.

S’estima que entre un 20-25% dels pacients que han de ser intervinguts d’una cirurgia cardíaca presenten anèmia abans de la intervenció. L’anèmia preoperatòria és un factor de risc que pot comportar complicacions posteriors a la cirurgia i que augmenta la mortalitat postoperatòria en la cirurgia cardíaca, tal i com ja van demostrar aquests mateixos investigadors en una publicació a l’EuropeanJournal of Cardiology(1). “Tot i conèixer que l’anèmia era un factor de risc, no existien estudis que haguessin avaluat com incidia tractar l’anèmia abans de la intervenció en termes de morbilitat i mortalitat postoperatòria. Els resultats del nostre estudi demostren la importància de pautar un pla de tractament previ a la intervenció com a garantia d’una bona evolució quirúrgica” explica la Dra. Mercè Cladellas, cap de secció del servei de Cardiologia de l’Hospital del Mar, investigadora de l’IMIM i primera signant de l’article.

Per a portar a terme l’estudi els investigadors van seleccionar 134 pacients consecutius amb anèmia ( amb valors de hemoglobina iguals o menors a 13 g/dl en homes i 12 g/dl en dones) a qui se’ls havia de realitzar una cirurgia cardíaca valvular i els van distribuir en dos grups, un grup d’intervenció i un grup observacional. Als pacients del grup d’intervenció se’ls va administrar un mes abans d’iniciar la cirurgia, tractament intravenós combinat amb eritropoetina i ferro. Els resultats van mostrar que el risc absolut de mortalitat en el grup d’intervenció havia estat menor en un 13%, i que aquest menor risc en aquest grup de malalts, s’havia traduït també en una estada hospitalària postoperatòria cinc dies menor en el grup de pacients que havien estat tractats abans de la intervenció.

Els resultats d’aquest estudi conclouen que un tractament combinat de teràpia intravenosa amb eritropoietina i ferro abans de la cirurgia cardíaca en pacients anèmics s’associa amb una millora significativa dels resultats postoperatoris, de l’índex de mortalitat i suposa una disminució de la necessitat de transfusió de glòbuls vermells i per tant, dels riscos associats a les transfusions” resumeix la Dra. Mercè Cladellas.

L’estudi ha estat realitzat a l’Hospital del Mar en el context de la col·laboració amb el servei de Cirurgia Cardíaca i el servei d’Hematologia de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona en el context del programa Àrea del Cor Sant Pau/Mar.

Article de referència

Effects of Preoperative Intravenous Erythropoietin Plus Ironon Outcome in Anemic Patients After Cardiac Valve Replacement”. Mercè Cladellas, Nuria Farré, Josep Comín-Colet, Miquel Gómez, , Ona Meroño, M. Alba Bosch, Joan Vila, Rosa Molera, Anna Segovia, and Jordi Bruguera.Am J Cardiol 2012;110:1021–1026).

(1)“Is pre-operative anaemia a riskmarker for in-hospital mortality and morbidity after valve replacement?”.Cladellas M, Bruguera J, Comin J, Vila J, de Jaime E, Marti J, Gomez M. EurHeart J. 2006 May;27:1093-9.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte