Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

17 de gener de 2013 - Nota de premsa

Disminueix un 30% la mortalitat per infart de miocardi entre les dones

Els resultats evidencien que les dones ja no tenen un major risc de mortalitat a curt termini davant aquesta malaltia.

El grup de recerca en epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ha dut a terme un estudi per analitzar l'existència de canvis en el pronòstic de l'infart de miocardi en els últims 30 anys. Els resultats mostren un descens de la mortalitat a curt termini en ambdós sexes, i sobretot entre les dones, descens que sembla estar motivat pels estils de vida més saludables i per l'avanç en els tractaments.

A finals de la dècada dels 70 i principi dels 80, al voltant del 40% de les dones ingressades en un hospital per un infart de miocardi morien, mentre que la mortalitat en els homes era del 20%. Les raons d'aquest desavantatge mai s'han aclarit, encara que s'ha parlat de la major gravetat de la patologia quan afecta les dones, el major temps transcorregut entre l'inici dels símptomes i l'arribada a l'hospital o la dificultat del diagnòstic de l'infart de miocardi en les dones. Afortunadament, aquest estudi ha constatat que, a partir de l'any 2000, la mortalitat a curt termini s'ha reduït fins al 10% tant en homes com en dones.

"Els resultats demostren que les dones actualment ja no tenen més risc de mortalitat que els homes a curt termini després d'un infart de miocardi i això és gràcies a les millores en la prevenció, reconeixement i tractament de la malaltia isquèmica del cor, que encara que s'han desenvolupat per a tota la població, han fet un especial èmfasi en la població femenina" explica Maria Grau, investigadora del grup de recerca en epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM i primera signant de l'article.

Per dur a terme l'estudi, es van analitzar les dades recollides en el registre REGICOR que reuneix informació clínica de prop de 4.000 pacients que han estat ingressats des de l'any 1978 a l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta amb un diagnòstic de primer infart de miocardi . A tots els pacients se'ls va realitzar un seguiment durant els dos anys posteriors a l'infart de miocardi per determinar si durant aquest període havien estat lliures de malaltia o si desgraciadament havien patit un nou infart o havien mort.

Malgrat els bons resultats observats, els investigadors han constatat que encara hi ha marge de millora en la mortalitat per infart a llarg termini, tant en dones com en homes. "Per millorar la mortalitat també a llarg termini, caldrà seguir treballant en incentivar campanyes i estratègies de prevenció secundària de la malaltia isquèmica del cor, per així evitar l'aparició de complicacions en persones que ja han patit un infart de miocardi previ", conclou Maria Grau.

Article de referència: Grau M, Sala C, Sala J, Masiá R, Vila JS, Subirana I, Ramos R, Elosua R, Brugada R, Marrugat J. Sex-related differences in prognosis after myocardial infarction: changes from 1978 to 2007. Eur J Epidemiol 2012; 27(11): 847-855.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte