Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

18/10/2012 - Nota de premsa

El model organitzatiu influeix en la supervivència de les dones amb càncer de mama

Una investigació dirigida per l'Hospital del Mar ha estudiat l'evolució de més de 2.000 pacients durant catorze anys i demostra l'eficiència de les Unitats Funcionals

Un estudi publicat a la revista Cancer Epidemiology (The International Journal of Cancer Epidemiology, Detection, and Prevention) i basat en el registre de tumors de l'Hospital del Mar de Barcelona ha demostrat que l'organització dels equips assistencials en Unitats Funcionals és un factor clau en la supervivència de les dones que pateixen càncer de mama. De fet, ha quedat demostrat que les pacients allarguen la seva esperança de vida si els equips que s'habiliten per tractar el càncer són multidisciplinars i la persona malalta es converteix en el centre d'atenció de tots els professionals que hi poden intervenir.

Investigadors del servei d'Epidemiologia i Avaluació de l'Hospital del Mar i de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) han arribat a aquesta conclusió després d'estudiar l'evolució fins l'any 2008 d'un total de 2.023 dones amb càncers de mama invasius diagnosticats entre el 1992 i el 2005. Així, ha quedat demostrat que els índexs de supervivència poden millorar a cinc i deu anys vista si s'implementen les Unitats Funcionals amb els corresponents cribratges entre les dones en edat de risc.

La supervivència global a 5 anys és del 83.3% i a 10 anys és del 73.7%, al nivell dels resultats d'estudis similars nord-americans i europeus” explica el Dr. Macià, del Servei d’Epidemiologia i Avaluació i principal investigador de l’article. “Aquestes dades són esperançadores per a moltes malaltes d'aquest càncer, el més freqüent en les dones, amb una estimació de 5.500 casos nous cada any a Catalunya i prop de 1.000 morts per aquesta causa” argumenta el Dr. Macià.

L’Hospital del Mar va ser un dels primers centres de Catalunya en crear una Unitat que comprèn des del diagnòstic precoç –amb el programa més consolidat i amb més anys de registre- fins a la reconstrucció mamària després d’una intervenció per càncer de mama. La Unitat reuneix tots els especialistes implicats en el diagnòstic –radiòlegs, ginecòlegs i patòlegs- en el tractament quirúrgic i oncològic, en la rehabilitació, infermeres gestores de casos i un important programa d’investigació.

Afortunadament, gràcies als programes de cribratge, a l’abordatge multidisciplinari i a la integració de recerca i l’assistència, actualment la supervivència davant el càncer de mama ha millorat notablement, i els resultats d'aquest estudi ofereixen valuosos coneixements per seguir progressant en l'atenció a les malaltes de càncer de mama, una malaltia que encara és la primera causa de mort per càncer entre les dones occidentals.

Treball de referència:

“Factors affecting 5- and 10-year survival of women with breast cancer: An analysis based on a public general hospital in Barcelona.” Cancer Epidemiol. 2012 Jul 31. Macià F, Porta M, Murta-Nascimento C, Servitja S, Guxens M, Burón A, Tusquets I, Albanell J, Castells X.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte