Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

09/10/2012 - Nota de premsa

La tècnica del gangli sentinella millora la qualitat de vida de les pacients operades de càncer de mama

L’estudi s’ha publicat a la revista Value in Health, una de les més reconegudes en l’àmbit de la política i serveis sanitaris

Les pacients amb càncer de mama sotmeses a una biòpsia selectiva del gangli sentinella tenen una millor qualitat de vida als 12 mesos de la cirurgia que les sotmeses a un buidament dels ganglis. Aquesta és la conclusió a la que han arribat un grup d’investigadors de l’Hospital Mar-Esperança i de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques).

La tècnica quirúrgica del gangli sentinella s’utilitza des de fa anys per evitar el buidatge dels ganglis en el tractament d’aquelles pacients amb càncer de mama sense extensió de la malaltia. El gangli sentinella és el primer gangli d’una cadena limfàtica que drena la zona on hi ha un tumor. Tota la limfa que prové d’aquesta zona ha de passar primer per aquest gangli abans de prosseguir el camí cap a la resta de ganglis, per tant és el que té les probabilitats més altes de patir una metàstasi inicial. Detectar si hi ha cèl·lules tumorals en aquest gangli serà clau a l’hora d’evitar que s’estengui la malaltia. Si el resultat d’aquest gangli sentinella és negatiu es pot evitar el buidatge dels ganglis.

Fins ara, hi havia certa controvèrsia en els beneficis en termes de qualitat de vida en les pacients sotmeses a biòpsia del gangli sentinella comparat amb buidament dels ganglis” explica Roser Belmonte, metgessa del Departament de Medicina Física i Rehabilitació de l’Hospital Mar-Esperança i investigadora de l’IMIM. Un dels problemes era que “molts dels instruments utilitzats per mesurar la qualitat de vida, no tenien en compte complicacions molt freqüents com el limfedema (retenció de líquid limfàtic) o altres problemes de l’extremitat superior (aixella, espatlla, braç, avantbraç i mà). Per això vàrem buscar una eina que inclogués els problemes de l’extremitat superior”, afegeix Belmonte.

El treball ha consistit en fer un seguiment de 93 pacients amb càncer de mama des d’abans d’operar fins als 12 mesos de la intervenció. D’aquestes pacients 64 van ser sotmeses a la tècnica del gangli sentinella i 29 a la de buidament dels ganglis. Els investigadors van realitzar exploracions físiques a les pacients per valorar si hi havia problemes a l’espatlla, al braç o a la zona de la cirurgia i veure si retenien líquid limfàtic. També van avaluar la qualitat de vida d’aquestes pacients amb el FACTB+4,un qüestionari que inclou l’impacte de les molèsties en l’extremitat superior. Per últim, van comparar el grup sotmès a gangli sentinella amb el grup sotmès a buidament dels ganglis i van poder constatar que les pacients tractades amb buidament ganglionar tenien un pitjor resultat en termes de qualitat de vida.

El càncer de mama és el més prevalent entre les dones dels països desenvolupats, concretament a Espanya la incidència és d’uns 81 nous casos l’any per cada 100.000 dones. S’ha estimat que las dones espanyoles tenen un risc del 6-9% de desenvolupar un càncer de mama al llarg de la vida, i la supervivència als 5 anys és del 85%. Això vol dir que el nombre de dones que han estat tractades de càncer de mama és molt elevat i que puguin tenir una bona qualitat de vida, és un dels objectius prioritaris. Els investigadors creuen que cal fer un seguiment específic de les pacients sotmeses a buidament de ganglis per tal de prevenir i tractar les complicacions de l’extremitat superior i a més, sempre que sigui possible, utilitzar la tècnica del gangli sentinella enlloc del buidament de ganglis per garantir una millor qualitat de vida.

Aquests resultats justifiquen la importància de millorar la prevenció, el tractament i el maneig del limfedema, que es actualment una de las principals complicacions del tractament del càncer de mama degut a la seva cronicitat i al seu impacte en la qualitat de vida. Avui dia, gràcies al programa de cribatge del càncer de mama, la majoria de casos són detectats en estadis inicials que poden ser intervinguts quirúrgicament amb la tècnica del gangli sentinella, evitant així complicacions en el braç i aconseguint una millor recuperació i qualitat de vida de les malaltes.

Article de referència:

"Quality of life impact of sentinel lymph node biopsy versus axillary lymph node dissection in breast cancer patients". Roser Belmonte, Olatz Garin, Marcel Segura, Angels Pont, Ferran Escalada, Montserrat Ferrer. Value in Health Doi: 10.1016/j.jval.2012.06.003

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte