Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

04/10/2012 - Nota de premsa

Identificada una nova funció d’una proteïna implicada en el càncer de còlon

L’estudi es publica a la prestigiosa revista Cell Reports, la primera revista d’accés obert del grup Cell

Investigadors de l’IMIM, Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, han determinat la funció que té una nova variant de l’enzim IKKalpha (IKKα) en l’activació d’alguns dels gens que participen en la progressió tumoral del càncer colorectal. Aquest fet, en el futur, permetrà dissenyar nous fàrmacs que inhibeixin aquest enzim de forma específica i siguin menys tòxics per a la resta de cèl·lules de l’organisme, millorant així el tractament contra aquesta malaltia.

L’estudi ha estat la culminació de la investigació feta prèviament pel Grup de Recerca en Cèl·lules mare i Càncer de l’IMIM, que havia demostrat que existia una relació entre l’activació de l’enzim IKKα i l’aparició de càncer colorectal en humans. “Hem estudiat quines són les peculiaritats que distingeixen l'activitat pro-tumoral de l’IKKα de les seves activitats fisiològiques normals, que se sap que són essencials per la supervivència de les cèl·lules no canceroses i que, per tant, no poden ser inhibides farmacològicament sense provocar un gran dany a l’organisme” explica el Dr. Lluís Espinosa, membre del grup i director del treball.

L’IKKα és un determinat tipus d’enzim, dels anomenats quinases. Aquests enzims són proteïnes que actuen sobre altres proteïnes afegint-t'hi un fosfat i modificant així la seva funció. La variant p45-IKKα, que nosaltres hem identificat, es troba en el nucli de les cèl·lules canceroses i la seva acció és essencial per a fer créixer el tumor. “La novetat més gran de la nostra troballa és que hem identificat una nova forma de la quinasa IKKα, que està implicada principalment en l’activació de gens que participen en la progressió tumoral, i que és diferent de l’activitat majoritària d’aquesta quinasa en les cèl•lules normals” afegeix Lluis Espinosa.

Per portar a terme la investigació s’han analitzat un total de 288 mostres humanes de càncer colorectal, identificant la presencia de p45-IKKα en la majoria d’elles, i s’ha demostrat que el bloqueig específic d’aquesta nova forma de IKKα evita el creixement de les cèl·lules d’aquest tipus de càncer.

Els resultats d’aquesta recerca obren la porta a múltiples vies d’investigació encaminades a descobrir els mecanismes de generació i activació d’aquest enzim p45-IKKα, amb l'objectiu d'identificar-ne possibles inhibidors més efectius contra les cèl·lules tumorals, que siguin menys tòxics per a la resta de cèl·lules de l'organisme. No obstant, cal tenir en compte que tot i que aquests resultats suposen un avanç important pel que fa a entendre els mecanismes de la progressió tumoral, caldrà seguir investigant abans de poder pensar en una futura aplicació terapèutica d’aquest tipus de fàrmac en malalts de càncer de còlon.

Treball de referència:

A novel truncated form of IKK is responsible for specific nuclear IKKα activity in Colorectal Cancer”. Pol Margalef, Vanessa Fernández-Majada, Alberto Villanueva, Ricard Garcia Carbonell, Mar Iglesias, Laura López, María Martínez-Iniesta, Jordi Villà-Freixa, Mari Carmen Mulero, Montserrat Andreu, Ferran Torres, Marty W Mayo, Anna Bigas, Lluis Espinosa.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte