Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

20 de setembre de 2012 - Informació institucional

L’Hospital del Mar i l’IMIM col·laboren en un complet i ambiciós projecte de la Fundació Pasqual Maragall per a la recerca sobre l'Alzheimer

La Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l'Alzheimer i l'Obra Social "la Caixa" han presentat aquesta setmana a CosmoCaixa l'estudi alfa (Alzheimer i famílies), un projecte que pretén investigar l’avenç de la malaltia abans de l’aparició dels seus símptomes per mirar d’evitar-la.

Actualment l'Alzheimer és una malaltia per a la qual no hi ha tractament curatiu, que afecta al 35% dels majors de 60 anys i que es diagnostica molt tard: quan apareixen els símptomes el dany cerebral és ja irreversible. Recents investigacions confirmen que la malaltia pot començar 15 o 20 anys abans de que es presenti la simptomatologia clínica. Per altra banda, els medicaments moderns que s'han desenvolupat en les darreres dècades han resultat ineficaços quan s'han provat en persones que ja presenten símptomes.

Per realitzar aquest estudi, la Fundació Pasqual Maragall necessita de la implicació de 400 voluntaris, fills o filles de persones diagnosticades d'Alzheimer, d'entre 44 i 63 anys. Els participants se sotmetran a una sèrie de proves cada 3 anys durant un llarg període de temps, idealment tota la seva vida, i aquestes proves es portaran a terme a l’Hospital del Mar, amb la col·laboració del servei d’anestesiologia, i a la Unitat d’Assajos Clínics de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques). Les mostres biològiques que es recullin es guardaran al Biobanc de l’IMIM per analitzar-les de nou si en el futur es realitzen nous descobriments.

Les proves que es faran als voluntaris no impliquen l'administració de cap medicament i consistiran en diversos tests per fer una avaluació cognitiva i recollir dades sobre l'historial clínic i els hàbits de vida, proves d'imatge del cervell per visualitzar les seves característiques, mostra d'orina i de sang per analitzar factors genètics i una punció lumbar per estudiar els nivells de proteïna amiloide d'origen cerebral.

Els voluntaris rebran informes sobre els resultats clínics obtinguts en les proves de ressonància magnètica, analítica de sang i exploració neuropsicològica de cribratge. En cas que es detectessin anomalies rellevants en qualsevol de les proves, els participants seran degudament informats i remesos al seu metge de família.

La Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l'Alzheimer calcula que trigarà dos anys en tenir els resultats de les primeres anàlisis i creu que les conclusions de l’estudi Alfa trigaran, com a mínim, una dècada en arribar.

Font: http://www.fpmaragall.org/

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte