Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

18/06/2012 - Nota de premsa

Els problemes respiratoris dels pescadors que van participar en la neteja del Prestige van persistir 5 anys

Aquest és el primer estudi que analitza a llarg termini els efectes en la salut d'un vessament de petroli.

Nota de premsa generada pel CREAL

Els pescadors que van participar en la neteja del vessament de petroli del Prestige, que va tenir lloc al novembre de 2002, van seguir patint problemes respiratoris cinc anys després de l'accident. Aquesta és la conclusió del primer estudi que ha analitzat els efectes en la salut a llarg termini d'un desastre ambiental d'aquest tipus i que ha estat liderat pel Dr. Jan-Paul Zock, investigador del CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental).

De fet, els investigadors conclouen que la prevalença de símptomes respiratoris (incloent sibilació/xiulets, dificultat per respirar, tos i flegma) van disminuir lleugerament en els pescadors gallecs entre 2004 i 2008, excepte entre aquells que van participar en les tasques de neteja. A més, Jan-Paul Zock adverteix que "existeix un risc de símptomes respiratoris persistents, especialment en els casos d'una participació prolongada i/o falta de màscares de protecció adequades". Per tant, l'estudi remarca la importància de regulacions internacionals i d'una supervisió permanent dels treballadors que participen en les tasques de neteja de vessaments de petroli.

En aquest estudi del Grup SEPAR-Prestige, publicat recentment a la revista Occupational and Environmental Medicine, l’any 2008 es van entrevistar 501 pescadors que van participar en treballs de neteja i 177 que no, incloent les mateixes preguntes que ja van realitzar al 2004 a 6.780 pescadors. Aquest grup de recerca ha avaluat els possibles efectes adversos per a la salut del vessament de fuel del Prestige entre 2002 i 2008. Ara pretén continuar investigant les característiques clíniques i biològiques dels efectes en la salut a llarg termini d'aquest tipus de catàstrofes.

Aquesta recerca ha estat promoguda i finançada per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) així com per l'Institut de Salut Carlos III/FEDER (FIS), el Servei Gallec de Salut (SERGAS), el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP).

* Jan-Paul Zock és investigador del CREAL, IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) i CIBERESP.

Article de referència:

Persistent Respiratory Symptoms in Workers clean-up 5 years after the Prestige oil spill. Occupational and Environmental Medicine. Jan-Paul Zock, Gemma Rodríguez-Blat, Emma Rodríguez-Rodríguez, et al.DOI: 10.1136/oemed-2011-100614.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte