Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

07/06/2007 - Nota de premsa

Un estudi de l’IMIM-Hospital del Mar demostra el benefici de la dieta mediterrània per a la salut

Nota de premsa

Per arribar aquestes conclusions l’equip d’investigadors va estudiar 372 persones (210 dones i 162 homes) d’edats compreses entre els 55 i 80 anys, amb un risc elevat de patir malalties cardiovasculars, és a dir, persones que tot i estar asimptomàtiques en aquell moment tenien al menys un d’aquest factors de risc: diabetis, hipertensió, dislipèmia, obesitat o història familiar de malaltia cardíaca, les quals van acceptar participar en l’estudi PREDIMED (acrònim de Prevención con Dieta Mediterránea), un estudi comparatiu, aleatoritzat i controlat, en grups paral·lels, dissenyat per detectar diferències significatives entre els grups sotmesos a estudi. La principal variable que es va considerar en aquest primer anàlisi de l’estudi va ser el seguiment del grau d’oxidació “in vivo” dels lípids, considerat avui com un factor molt important de risc per l´aterosclerosi.

Cadascun dels participants va ser assignat a l’atzar - amb independència de qualsevol altra característica (sexe, edat o condició) que pogués interferir amb els resultats- a seguir una dels tres tipus de dietes proposades per l’estudi. Així doncs, 121 persones els va correspondre seguir dieta baixa en grasses; 128 van seguir una dieta mediterrània -rica en fruites i verdures, llegums i peix- amb un suplement d'oli d’oliva; i, finalment el tercer grup va seguir una dieta mediterrània enriquida amb nous. Es van realitzar anàlisis d’orina per assegurar que cadascuna de les persones havia complert amb la dieta que li havia pertocat.

Els resultats van posar de manifest que el grau d’oxidació dels lípids quedava inalterat en les persones que havien ingerit una dieta baixa en grasses i, en canvi havia disminuït en aquelles que havien seguit una dieta mediterrània, i a més, havia disminuït d’una manera molt significativa en el grup que havia ingerit oli d’oliva com a complement.

Aquests són els primers resultats que aporta l’estudi PREDIMED, un projecte en el qual hi participen 9000 persones provinents de deu centres d’atenció primària espanyols i que té com a principal objectiu posar de manifest l’efecte beneficiós de la dieta mediterrània a través del seguiment, durant quatre anys, de 930 persones en situació de risc de patir una malaltia cardíaca coronària.

Per a més informació sobre elprojecte PREDIMED cliqui aquí.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte