Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

29/11/2011 - Nota de premsa

Entre els anys 1988 i 2005 la mortalitat per malaltia coronària s'ha reduït en un 40% a Espanya

Segons un estudi publicat a l'últim número de Revista Espanyola de Cardiologia (REC)

La Sociedad Española de Cardiología (SEC) informa de la considerable disminució de la mortalitat per malaltia coronària que s'ha produït a Espanya durant els últims anys. Concretament, entre 1988 i 2005 hi va haver una reducció del 40% de les defuncions per aquesta causa en el nostre país, el que representen 8.530 morts menys el 2005.

Així ho reflecteix un estudi que s’acaba de publicar en el darrer número de la prestigiosa Revista Española de Cardiología (REC), que, després d'analitzar fonts d'informació públiques com els estudis de l'Instituto Nacional d'Estadística, l'Enquesta de Morbiditat Hospitalària o altres dades d’estudis epidemiològics, ha demostrat que aquesta disminució de la mortalitat s'explica tant per la millora del tractament de la malaltia coronària, com per un major control dels factors de risc que la causen.

Durant els últims anys, la cardiologia ha evolucionat ràpidament, de manera que les millores en el tractament de la fase aguda de l'infart de miocardi han suposat una reducció de la mortalitat de l’11%, les millores en prevenció secundària una reducció del 10% de les defuncions, i les del tractament de la insuficiència cardíaca una disminució del 9%. Tal com destaca la Dra Maria Grau, investigadora de l'IMIM, "gràcies a la millora en l'assistència sanitària, els pacients crònics estan més ben controlats. A més, tant les tècniques de diagnòstic precoç com la resposta davant d'un episodi coronari agut han evolucionat de tal manera, que estem capacitats per reaccionar de forma molt més ràpida que anys enrere".

Un aspecte destacat de l'estudi ha estat la important millora en el control dels factors de risc aquests últims anys. Concretament, la disminució en el nombre de persones que presenten un colesterol elevat ha reduït en un 31% les morts per malaltia coronària mentre que les millores en el control de la hipertensió en un 9% (la hipertensió tractada va ascendir al 70% dels pacients el 2005, encara que únicament el 30% estava ben controlada).

L'estudi també ha observat una diferència en els factors de risc segons el sexe. Mentre que la prevalença de tabaquisme ha disminuït entre els homes (passant del 52.5% al 32.6%), entre les dones, principalment en dones joves, augmenta preocupantment, del 9.1% al 19.1%, comportant 340 morts més. L'índex de massa corporal ha augmentat entre els homes provocant 540 morts més, així com la diabetis, la prevalença de la qual també ha patit un augment en homes.

"A més de les millores en el tractament, és important destacar que en aquests últims anys hi ha hagut un major coneixement per part de la població tant de la malaltia coronària com de la seva prevenció. És important que tant des de les institucions públiques com des de les associacions i fundacions, se segueixi treballant en campanyes informatives per seguir reduint la prevalença dels factors de risc ", destaca la Dra Gemma Flores, investigadora de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària IDIAP Jordi Gol.

Encara que des de fa uns anys la mortalitat per malaltia coronària i cardiovascular s'ha anat reduint a Espanya, aquestes malalties segueixen sent la primera causa de defunció amb un 31.2% de les morts del total que es produeixen al nostre país. "És important que continuem treballant per disminuir aquestes xifres, ja que el tractament d'aquest tipus de patologies suposen un cost de 5.500 milions d'euros al nostre país, el que suposa el 7.1% de la despesa sanitària nacional. És per tant un problema de salut pública ", avisa el Dr Roberto Elosua, coordinador del Grup de Recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l'IMIM i membre de la SEC .

Aquest estudi ha estat dut a terme per l'Institut d'Investigació en Atenció Primària IDIAP Jordi Gol, l'IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar), el CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició, The University of Liverpool, el CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública i l'Hospital Universitari Dr Josep Trueta.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte