Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

28/06/2011 - Nota de premsa

Un nou tractament aconsegueix curar a 7 de cada 10 malalts d’hepatits C i reduir la durada de la teràpia

The New England Journal of Medicine publica

Hepatòlegs de l’Hospital del Mar i de l’IMIM, Institut de recerca de l’Hospital del Mar, han participat a l’estudi Advance, els resultats del qual s’han publicat aquesta setmana a The New England Journal of Medicine. L’estudi, avalua els resultats d’un assaig clínic en fase III d’un nou medicament pel tractament de l’Hepatitis C -el Telaprevir.

Aquest fàrmac, quan es combina amb el tractament clàssic, interferó pegilat i ribavirina, ha demostrat millorar la seva eficàcia en pacients amb genotip 1, el subgrup més freqüent, doncs el 70% dels afectats d’hepatitis C a Europa presenten aquest genotip i, alhora el més difícil de curar. El medicament ja ha rebut l’aprovació de la FDA (Food and Drug Admnistration) als Estats Units i, en breu, rebrà el consentiment europeu i nacional. Aquest nou fàrmac suposarà també la reducció del temps de tractament, d’1 any a 6 mesos, en pacients que obtinguin una resposta positiva en les primeres 4 setmanes.

Un nou tractament per l’hepatitis C (genotip 1)

L’estudi Advance, de caràcter multicèntric, que ha inclòs un total de 1088 pacients que no havien rebut prèviament cap tractament, es va dissenyar per avaluar l’eficàcia del telaprevir (inhibidor de la proteasa) i, alhora, per ajudar a establir les millors pautes d’administració.

El telepravir associat al tractament de l’Hepatitis C conegut fins ara, l’interferó pegilat i la ribavirina, ha confirmat resultats positius en relació a la resposta virològica en pacients amb hepatitis C amb genotip 1, que no havien rebut tractament previ i ha permès obtenir resposta només amb 24 setmanes de tractament. “L’hepatitis C de genotip 1 és la més freqüent i també és la que costa més de curar. Gràcies als nous fàrmacs, es podrà augmentar l’eficàcia del tractament i, en alguns casos, disminuir la seva durada. Si abans hi havia una taxa de resposta d’un 40-45%, ara ens movem entre el 69 i el 75%”, explica el Dr. Ricard Solà, Cap de la Secció d’Hepatologia de l’Hospital del Mar, investigador de l’IMIM i un dels autors d’aquest article.

L’estudi ha confirmat una resposta òptima de supressió viral i baixos índexs de recaiguda, després de deixar el tractament. En aquest sentit, aquests resultats apunten a què es podria reduir el temps de tractament d’un any a 24 setmanes en pacients que presentin una resposta ràpida. “S’ha confirmat una millora en termes de resposta virològica sostinguda, és a dir, en el nombre de pacients que eliminen el virus durant el tractament i fins a 6 mesos després de finalitzar-lo. Quan s’aconsegueix aquesta fita es pot dir que el pacient es cura i, per tant, s’atura la progressió de la malaltia cap a cirrosi o càncer de fetge”, explica el Dr. Solà. “Els nous fàrmacs per a l’hepatitis C, telaprevir i boceprevir, augmenten l’eficàcia del tractament però tenen un alt cost econòmic i determinen més efectes secundaris. Per això, a Catalunya, es treballa per establir uns criteris idonis i comuns per tal de racionalitzar el seu ús, en la pràctica clínica diària”.

Epidemiologia de l’hepatitis C

L’hepatitis C és una infecció produïda per un virus que es detecta a la sang de les persones que la pateixen. A la Unió Europea, la prevalença de l’hepatitis C se situa entre el 2 i el 3% de la població. La infecció aguda per virus C, és moltes vegades assimptomàtica i pot cronificar en un 50-70% dels casos. Els pacients amb hepatitis C crònica pateixen un risc més alt de patir cirrosi i càncer de fetge. Els tractaments que s’havien realitzat durant l’última dècada amb l’interferó pegilat i la ribavirina havien donat una taxa de curació del 40-50% en pacients amb el genotip 1.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte