Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

4 de març de 2011 - Informació institucional

Catalunya lidera, amb 24 milions d’euros, les subvencions per a projectes d’investigació en salut de l’Institut de Salut Carlos III

Nota emesa pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

L’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) del Ministeri de Ciència i Innovació ha destinat 70,3 milions d’euros al finançament de projectes d’investigació en salut. Un terç d’aquesta quantitat, 23,8 milions d’euros, són destinats a projectes d’investigació de centres de recerca catalans.

Catalunya lidera, amb un total de 220 projectes seleccionats per a la concessió d’ajudes, el finançament repartit per aquest organisme públic. L’ISCIII sufraga projectes centrats en les línies d’investigació destinades a escurçar el temps entre les troballes científiques i l’aplicació en els pacients i en la millora de l’atenció clínica.

Dels deu centres d’investigació estatals que han rebut una subvenció més alta, cinc són catalans: Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Fundació Privada Clínic - Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Fundació IMIM - Hospital del Mar, i l’Institut d’Investigació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR): 3.819.909,50 €

El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) és la fundació de recerca associada a hospitals que ha rebut més subvencions de l’Institut de Salut Carlos III per al quart trimestre de 2010 de tot l’Estat espanyol. Els 31 projectes, que sumen la quantitat finançada de 3.919.909,50 euros, provenen de 23 grups de recerca diferents, la qual cosa demostra l’àmplia diversitat de propostes de qualitat aprovades. L’àrea amb més projectes finançats (onze) és la de neurociències, tres dels quals pertanyen al grup de les malalties neurovasculars i, en concret, a la línia de recerca en ictus. En aquesta mateixa àrea també destaquen els dos atorgats al grup de neuroimmunologia clínica referents a l’esclerosi múltiple. El grup de bioenginyeria, ortopèdia i cirurgia pediàtrica també té tres projectes aprovats, tots relacionats amb aplicacions clíniques utilitzant models animals.

Així mateix, també han estat finançats dos projectes del grup de recerca en nefrologia. Els grups de les malalties hepàtiques i les malalties sistèmiques tenen dos projectes cadascun. Els primers per a investigacions relacionades amb el virus de l’hepatitis C i l’encefalopatia hepàtica episòdica; i els segons, amb el lupus i l’anafilaxi. També hi ha projectes aprovats en oncologia radioteràpica, cirurgia general, diabetis i metabolisme, patologia cardiocirculatòria, fisiologia i fisiopatologia digestiva, pneumologia, medicina maternal i fetal, farmacologia clínica, teràpia cel·lular i gènica.

Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge - Fundació IDIBELL: 3.266.172,36 €

A l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’ISCIII finança 25 projectes de recerca amb més de tres milions d’euros durant els propers tres anys. La meitat dels projectes corresponen a l’àrea de càncer, concretament sobre factors genètics i ambientals relacionats amb l’aparició i el desenvolupament dels tumors. En l’àrea de neurociències, destaquen projectes sobre els trastorns obsessivocompulsius i la depressió i sobre malalties neurodegeneratives.

A l’IDIBELL, el Ministeri també ha finançat estudis per reduir el rebuig després d’un trasplantament, per investigar mecanismes bacterians de resistència als antibiòtics i per desenvolupar teràpies cel•lulars en la diabetis mellitus.

Fundació Privada Clínic - Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer: 2.524.168,90 €

Durant el darrer quart de 2010 els investigadors vinculats a la Fundació Clínic han aconseguit 32 ajuts competitius en recerca concedits per l’ISCIII, cinc dels quals a través de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). Tots junts suposen un total de més de dos milions i mig d’euros fins al 2013. Aquests projectes, igual que la recerca que es desenvolupa a la institució, abasten un ampli ventall de patologies i reptes biomèdics. Hi ha, entre d’altres, ajuts dedicats a l’estudi del metabolisme de la glucosa, diferents tipus de càncer, neurociències, hepatologia i gastroenterologia, immunologia de diverses malalties, medicina fetal, vacuna de la sida, trasplantament i malalties rares.

La recerca que es desenvoluparà té un clar enfocament cap a la transferència tecnològica per millorar el diagnòstic, el pronòstic i el tractament dels pacients, la raó principal de ser de la Fundació Clínic i l’IDIBAPS. Els recursos de l’ISCIII i d’altres finançadors s’inverteixen en tecnologies capdavanteres de genòmica, nanopartícules i farmacogenòmica.

Fundació IMIM - Hospital del Mar: 2.066.377,50 €

La Fundació IMIM - Hospital del Mar ha obtingut més de dos milions d’euros en les convocatòries FIS de l’any 2010. Aquesta dotació s’ha destinat a 21 projectes de recerca representatius de la majoria de línies de recerca clínica que desenvolupa la institució: un 52% dels ajuts han estat destinats a projectes de recerca en càncer (neoplàsies hematològiques, càncer genètic colorectal, càncer genitourinari, càncer hepatobiliar, cèl·lules mare i càncer), un 14% a recerca epidemiològica (salut mental, salut cardiovascular i ictus), un 14% a la recerca en addiccions i salut mental (tabaquisme, alcohol i embaràs, i ansietat), i el 20% restant a l’àmbit respiratori, de l’osteoporosi, del trasplantament renal i de la cirurgia de pulmó.

Institut d’Investigació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau: 1.659.091,50 €

Durant l’any 2010, els ingressos per als projectes competitius obtinguts amb finançament de l’ISCIII a l’Institut de Recerca del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau per un import de més d’un milió i mig d’euros fan referència als Projectes Actius (PI08-PI09) i als resolts l’any 2010 (PI10), i són destinats a la recerca de les línies d’investigació següents: malalties cardiovasculars; malalties genètiques, metabòliques inflamatòries i infeccioses; malalties hematològiques i oncològiques; malalties neurològiques, mentals i envelliment; uronefrologia i cirurgia experimental; epidemiologia, salut pública i serveis sanitaris; i bases moleculars, genòmiques, cel·lulars, cinètiques i dinàmiques de les malalties i els seu tractament.

Llista dels deu centres que han rebut una subvenció més alta 

  1. Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR): 3.819.909,50 € 
  2. Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge - Fundació IDIBELL: 3.266.172,36 € 
  3. Fundación Pública Andaluza para la Gestión de la Investigación en Salud en Sevilla: 2.841.968,14 € 
  4. Fundació Privada Clínic - Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer: 2.524.168,90 € 
  5. Fundació IMIM - Hospital del Mar: 2.066.377,50 € 
  6. Fundación Investigación Biomédica Hospital Gregorio Marañon: 1.967.218,00 € 
  7. Consejo Superior de Investigaciones Científicas: 1.785.778,50 € 
  8. Fundación para la Investigación Médica Aplicada (CIMA U. de Pamplona): 1.783.540,00 € 
  9. Institut d’Investigació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau: 1.659.091,50 € 
  10. Fundación Vasca de Innovación e Investigación Sanitarias: 1.424.920,20 €

Per a més informació: http://www.boe.es/boe/dias/2011/02/17/pdfs/BOE-A-2011-3161.pdf

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte