Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

28/01/2011 - Informació general

Membres del GRIB guanyadors en una competició internacional

L’objectiu, descobrir noves àrees funcionals dels receptors acoblats a proteïnes G (GPCR)

Laura López, Cristian Obiol-Pardo i Jana Selent, membres del grup de Disseny de Fàrmacs Assistit per Ordinador (CADD) del Grup de Recerca en Informàtica Biomèdica (GRIB) (UPF-IMIM), han guanyat el concurs GPCR Dock 2010 que organitza la PSI GPCR Network, The Scripps Research Institute, de La Jolla (EUA).

El model proposat pel CADD ha obtingut el primer premi per davant del grup holandès i nord-americà que han quedat en segona i tercera posició, respectivament. Del 4 de juny al 30 de juliol, els candidats van presentar les seves propostes per a la competició. Han competit trenta-dos grups de científics de tot el món amb un total de 117 possibles models predictius del comportament del receptor GPCR.

El concurs tractava de predir l’estructura del receptor de dopamina D3 –una proteïna transmembrana acoblada a la proteïna G (G protein coupled receptors) – unit a una molècula de caràcter inhibitòri. Els receptors del tipus GPCR comprenen una nombrosa família de proteïnes que són receptors transmembrana, és a dir, que unint-se a molècules de l’exterior cel·lular activen a l’interior senyals de transducció que determinaran respostes cel·lulars determinades.

Els GPCR només es troben en organismes eucariotes (llevats, plantes i animals) i el seu coneixement és rellevant atès que intervenen en nombrosos processos biològics. Els lligands als quals s’uneixen i activen aquests receptors inclouen des de compostos sensibles a la llum a hormones i neurotransmissors. De la mateixa manera, el coneixement dels GPCR és important perquè estan associats a diverses malalties i són molècules diana per a més de la meitat dels fàrmacs coneguts.

L’objectiu de la segona edició d’aquesta competició ha estat descobrir noves àrees funcionals dels receptors acoblats a proteïnes G (GPCR) que són d’especial interès tant per als sectors industrials com per als acadèmics.

El modelatge molecular dels GPCR és una de les línies de recerca del grup de Disseny de Fàrmacs Assistit per Ordinador del GRIB (UPF-IMIM) que coordina Manuel Pastor, investigador del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (CEXS) de la UPF. En el seu laboratori l’estructura d’aquests receptors s’estudia tant per al disseny de nous fàrmacs com per a l’estudi de la relació quantitativa estructura activitat de biomolècules.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte