Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

21/12/2010 - Nota de premsa

Identificar noves armes terapèutiques contra el càncer de mama més greu, objectiu d’un ambiciós projecte d’investigació

Medicina personalitzada contra el càncer de mama

El càncer de mama triple negatiu (Receptor Estrogen Negatiu, Receptor de Progesterona Negatiu i HER2 Negatiu) és una varietat de càncer de mama amb característiques clíniques i patològiques peculiars que representa un problema clínic rellevant ja que afecta un 20% de les dones amb càncer de mama, especialment les més joves. Davant d’aquest escenari, metges de l’Hospital del Mar i investigadors de l’IMIM (Institut d’Investigació Mèdica de l’Hospital del Mar) i del CRG (Centre de Regulació Genòmica) han iniciat, junt amb Roche Diagnostics, un ambiciós projecte per a identificar noves dianes terapèutiques i biomarcadors de predicció de l’evolució clínica d’aquest subtipus de càncer.

El ‘triple negatiu’ s’associa a mutacions del gen causant del càncer de mama hereditari i se sol diagnosticar en fases avançades ja que no és detectable en fases iniciales, de manera que els programes de cribatge no són eficaços amb aquest tipus de tumors. D’altra banda, l’absència de receptors hormonal (Receptor Estrogen i Receptor Progesterona) i del biomarcador HER2 suposa que no es puguin aplicar teràpies contra aquests receptors (teràpia hormonal o teràpia anti-HER2), així que la base per al tractament d’aquests pacients és únicament la quimioteràpia. Per a la majoria dels pacients, el tractament amb poliquimioteràpia citotòxica és ineficaç i comporta toxicitat.

Medicina personalitzada contra el càncer de mama

Aquest projecte de gran rellevància és fruit de l’acord de col·laboració amb la Divisió de Diagnòstic de Roche i compta amb la participació del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI). La inversió prevista en una primera fase gira entorn el milió i mig d’euros i està previst que la inversió total arribi als cinc milions. “Volem estudiar càncers de mama triple negatiu mitjançant les tecnologies de seqüenciació genètica més modernes”, explica el Dr. Joan Albanell, Cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital del Mar i Director del Programa d’Investigació en Càncer de l’IMIM, I afegeix: “Esperem que la suma de coneixement d’investigadors clínics, bàsics i de la indústria ens condueixi a descobrir noves dianes terapèutiques i marcadors biològics que ens permetin desenvolupar tractaments específics i avançar en la medicina personalitzada del càncer de mama”.

Trobar noves dianes terapèutiques i consolidar un nou fàrmac per aquestes pacients serà un procés llarg. Per aquest motiu, l’equip d’investigadors també cercarà marcadors que siguin indicadors de la sensibilitat d’aquestes pacients a la quimioteràpia per a evitar tractaments molt tòxics i ineficaços i ser més agressius en els casos en què la quimioteràpia estigui proporcionant un clar benefici. “Avui dia encara no tenim teràpies a la carta o personalitzades per combatre el càncer de mama triple negatiu”, indica el Dr. Joan Albanell. I puntualitza: “Si aconseguim descobrir amb èxit noves alteracions genètiques que causen el creixement d’aquest subtipus de càncer, podrem després dissenyar noves eines per a predir millor el pronòstic individual de les pacients i generar, a més, noves teràpies selectives”.

Plataformes d’investigació punteres a nivel mundial

El projecte emprarà recursos de màxim nivell tecnològic i la tecnologia més capdavantera. “Les plataformes d’investigació utilitzades figuren entre les més avançades a nivell mundial i necessiten un suport bioinformàtic igualment avançat per a poder processar i treballar de forma eficaç amb les dades obtingudes”, explica Roderic Guigó, Coordinador del Programa Bioinformàtica i Genòmica del CRG. “La contribució del CRG –asssenyala Guigó-, que disposa d’aquestes plataformes d’ultraseqüenciació i bioinformàtica, permet plantejar aquest projecte amb expectatives de generar resultats clínicament rellevants en un futur”.

Per a Jaume Vives, Director General de Roche Diagnostics, “Roche i l’Hospital del Mar comparteixen visions estratègiques dirigides a potenciar la medicina personalitzada i, per aquest motiu, apostem pel ‘know how’ dels investigadors de l’Hospital del Mar, de l’IMIM i del CRG en l’aplicació de tecnologia d’anàlisi genètica i molecular i en la investigació de biomarcadors i teràpies experimentals en el càncer de mama”.

La importància d’aquesta aliança recau en la unió d’indústria biosanitària i professionals que lluiten per millorar la salut dels ciutadans. És per això un clar exponent del paper que el sector de la salut juga com a motor d’un nou model econòmic i com a generador de riquesa i dinamitzador del context econòmic.

Sobre la Unitat Funcional de Patologia Mamària a l’Hospital del Mar

L’Hospital del Mar va ser un dels primers centres de Catalunya en crear una Unitat que abarca des del diagnòstic precoç –amb el programa més consolidat i amb més anys de registre- fins a la reconstrucció mamària després d’una intervenció per càncer de mama. La Unitat reuneix tots els especialistes implicats en el diagnòstic –radiòlegs, ginecòlegs i patòlegs- en el tractament quirúrgic i oncològic, en la rehabilitació, infermeres gestores de casos i un important programa d’investigació. La investigació que s’hi desenvolupa és pionera en àmbits com la detecció de marcadors de resposta al tractament i té com a objectiu optimitzar els tractaments des de l’inici, per evitar així els tractaments ineficaços amb múltiples efectes secundaris i avançar cada dia més cap als tractaments denominats “a la carta” que comporten una medicina personalitzada d’alta qualitat tècnica i humana.

Sobre Roche

Roche, la seu central del qual es troba a Basilea (Suïssa), és una companyia líder del sector de la salut. Roche és la major empresa biotecnològica del món i té medicaments autènticament diferenciats en les àrees d’oncologia, virologia, inflamació, metabolisme i sistema nerviós central. Roche també és el líder mundial en diagnòstic in vitro, inclòs el diagnòstic histològic del càncer, i pioner en el control de la diabetis. L’estratègia de Roche en medicina personalitzada té com a finalitat proporcionar medicaments i eines de diagnòstic que facin possible millores tangibles de la salut, la qualitat de vida i l’esperança de vida dels pacients. La seu a Espanya de la Divisió de Diagnòstic de Roche està ubicada a Sant Cugat del Vallès, Barcelona.

Sobre el Centre de Regulació Genòmica

El Centre de Regulació Genòmica és un centre d’investigació d’excel·lència dinàmic, independent i ben establert que treballa en el camp de la genòmica i la proteòmica i produeix ciència de qualitat, com a base de noves aproximacions als reptes existents en el camp de la terapèutica i el diagnòstic.a combinació entre el ‘know how’ de científics de primera procedents de tot el món i la disponibilitat d’equips de vanguàrdia fan del CRG un centre únic amb una producció científica d’alt nivell en el context internacional i els millors serveis científico-tècnics per a la investigació.l centre està compromès amb la transferència de tecnologia i el retorn del coneixement a la societat. Per aquest motiu, disposa d’una oficina de transferència de tecnologia amb un equip de professionals amb experiència en el negoci biotecnològic i farmacèutic. L’oficina de transferència de tecnologia del CRG gestiona la propietat intel·lectual generada al CRG i n’articula el traspàs a les empreses del sector en forma de patents i llicències que possibiliten el desenvolupament de productes i serveis innovadors. L’esperit de col·laboració inherent al centre, fomenta la relació amb les empreses i potencia el creixement econòmic del sector biomèdic a Catalunya.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte