Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

16/12/2010 - Informació institucional

25 anys del Laboratori de Control Antidopatge de l’IMIM

Un dels 35 laboratoris antidopatge que hi ha al món acreditats per l’Agència Mundial Antidopatge (WADA)

Aquest passat més de novembre el Laboratori de Control Antidopatge de l’IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar), dirigit pel Dr. Jordi Segura, ha fet 25 anys d’història. Des de la seva primera acreditació l’any 1985 pel Comitè Olímpic Internacional, el seu objectiu ha estat sempre oferir serveis d’alta qualitat i fiabilitat. Actualment està format per una plantilla d’unes 30 persones de diferents disciplines i procedències, totes elles amb una dilatada experiència en l’àmbit del dopatge.

Aquest laboratori és un dels 35 laboratoris antidopatge que hi ha al món acreditats per l’Agència Mundial Antidopatge (WADA) per realitzar controls antidopatge d’atletes (en competició i fora de competició) tant d’esdeveniments esportius nacionals com internacionals. A més és un dels laboratoris de més prestigi i reconeixement a nivell internacional, tant per la qualitat dels seus resultats analítics com pels seus treballs de recerca. El laboratori està acreditat segons la norma internacional ISO 17025 i, també, per l’ Association of Official Racing Chemists (AORC) per realitzar controls antidopatge en animals.

Al llarg d’aquests 25 anys d’història el laboratori ha realitzat el control antidopatge en importants esdeveniments esportius com els Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona 1992; els Jocs Panamericans a l’Havana (Cuba) 1991; els Jocs Panamericans a Mar de Plata (Argentina) 1995; els Jocs Panasiàtics a Bangkok (Tailàndia) 1998; els Campionats Mundials de Natació a Barcelona 2003, els Arab Games a El Cairo (Egipte) 2007 i els Campionats Europeus d’Atletisme a Barcelona 2010, i ha col·laborat en els Jocs Olímpics d’Atenes 2004, Turí 2006, Pekín 2008 i els Jocs Panamericans, Rio de Janeiro 2008.

Cal destacar també ,per una banda, la participació dels seus professionals en la formació, assessorament i supervisió per obtenir l’acreditació de nous laboratoris antidopatge de diversos països (Cuba, Tailàndia, Turquia, Brasil Mèxic i Qatar) i, per l’altra, els llocs rellevants que ocupen alguns dels seus membres en organismes nacionals i internacionals de lluita contra el dopatge. Així podem esmentar el Dr. Jordi Segura, membre de la Comissió Mèdica del COI (Games Group), membre de la Doping Control Review Board de la Federació Internacional de Natació Amateur (FINA) i Vocal de la Comisión de Control y Seguimiento de la Salud y el Dopaje (España); el Dr. Toni Pascual, president de Comitè antidopatge del Comitè Paralímpic Internacional (IPC), membre del Health, Medical and Research Committee de la WADA, president del Laboratory Committe de la WADA i la Dra. Rosa Ventura, secretària de la Secció Europea de la AORC.

La decidida aposta del laboratori per la innovació, l’ha portat a contribuir amb importants aportacions a la detecció de noves substàncies i la validació de nous mètodes analítics de control antidopatge. En aquest sentit, cal destacar que Rosa Ventura, Ricardo Gutiérrez i Óscar Pozo han rebut el Manfred Donike Memorial Award, premi internacional que s’atorga anualment a l’excel·lència científica en el món del control antidopatge, en tres de les quinze edicions. Les línies de recerca en les que actualment s’està treballant es centren en la detecció de l’abús de l’hormona de creixement, de l’eritropoietina, de les transfusions sanguínies, dels esteroides anabolitzants i dels corticosteroides, entre d’altres. Així mateix el laboratori ha fet contribucions en les tecnologies de la informació, especialment, en el desenvolupament de sistemes informàtics de gestió de laboratori (LIMS).

El Laboratori de Control Antidopatge està integrat al Grup de Recerca en Bioanàlisi i Serveis Analítics del Programa de Recerca en Neuropsicolofarmacologia de l'IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar), coordinat pel Dr. Rafael de la Torre, també col·laborador històric del Laboratori de Control Antidopatge.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte