Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

27/05/2008 - Nota de premsa

30 anys del REGICOR: el compromís de la societat de Girona amb el coneixement i la prevenció de les malalties del cor

El projecte REGICOR es coordina des de l'IMIM, en estreta col.laboració amb els professionals d’Atenció Primària i de la Cardiologia de Girona.

L’any 1998 celebràvem els primers 20 anys del Registre Gironí del Cor, el REGICOR, amb la presentació de les dades que indicaven que la incidència d’infart de miocardi a Girona era de les més baixes del món. Cinc anys més tard celebràvem el 25è aniversari, constatant que la prevalença dels factors de risc cardiovascular era molt més alta del que podíem esperar donat la baixa incidència. En aquella ocasió, varem presentar les taules adaptades de risc cardiovascular, fruit de la col.laboració amb els investigadors de l’estudi del cor de Framingham, Estats Units.

En la present celebració dels 30 anys, volem compartir amb tots els qui ens han acompanyat en aquesta llarga aventura pels camins de la recerca i prevenció cardiovasculars, especialment els professionals d’Atenció Primària i de la Cardiologia de Girona sense el suport i estímul dels quals no hagués estat possible aquesta fita.

En aquesta jornada oberta a tots els científics i clínics de l’estat, comptarem amb diferents convidats d’Estats Units i d’Europa. Us presentarem, els nous progressos que anem fent en el terreny de l’anàlisi del paper de la genètica i la nutrició en la malaltia coronària, en l’estudi de l’efecte de les noves terapèutiques i procediments diagnòstics en la supervivència dels pacients amb infart de miocardi a les nostres comarques, i en l’impacte que té tota aquesta informació en l’Atenció Primària i en la Salut Pública a Catalunya.

Entre moltes altres novetats importants us presentarem els resultats dels nostres estudis els quals reforcen la superioritat de la dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva o fruits secs respecte la dieta baixa en greixos i calories en la prevenció de malalties cardiovasculars, tot i que també ens demostren que seguir una dieta Mediterrània és més car que una alimentació basada en menjar ràpid.

En el camp de la genètica el nostre equip d’investigadors ha descobert recentment algunes variants genètiques (o característiques genètiques) que poden arribar a incrementar en més d’un 20% el risc d’aparició d’infart agut de miocardi a la nostra població. També hem descobert variants d’altres gens que redueixen el risc de patir hipertensió arterial i malaltia cardiovascular. Recentment hem publicat a la prestigiosa revista New England Journal of Medicine, la confirmació de la presència d’una variant genètica que redueix en un 60% el risc de patir un infart de miocardi en pacients joves. També es presentaran dades de la millora de la capacitat de la predicció del risc de patir una malaltia coronària a la nostra població, mitjançant l’ús de la equació de risc de REGICOR que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha incorporat al Sistema de Salut de Catalunya.

Us explicarem que la Comissió de Sanitat i Consum del Senat Espanyol ha aprovat, per unanimitat, una moció que insta al Govern estatal a que les taules REGICOR s’apliquin en prevenció primària cardiovascular a tot Espanya. Durant els mesos de Juny i Juliol, el Ministeri de Sanitat farà una campanya preventiva per les ciutats espanyoles utilitzant la nostra funció de risc. Explicarem com la mortalitat a curt termini després d’haver patit un infart de miocardi (30 dies desprès) s’ha reduït un 400% des del l’any 1978 i us explicarem l’important paper que determinats fàrmacs com l’aspirina o els fibrinolítics han tingut en aquest descens. La mortalitat a llarg termini (10 anys) també s’ha reduït en prop d’un 20% des de l’any 1978.

També s’abordarà el paper de la contaminació atmosfèrica en l’aparició de l’aterosclerosi i us presentarem resultats d’alguns dels estudis més actuals que estem portant a terme al REGICOR.

Els participants Gironins, els veritables protagonistes.

En el conjunt dels nostres estudis hi ha implicats més de 13.000 Gironins. Actualment estem realitzant un re-examen dels 5000 participants als estudis poblacionals dels anys 1995 i 2000. Som conscients que el REGICOR no podria avançar sense la participació desinteressada delspacients i dels participants als estudis poblacionals que organitzem periòdicament: a tots ells i elles dediquem aquesta jornada.

Més informació: Web REGICOR

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte