Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

25/04/2008 - Nota de premsa

L'oli d'oliva posseeix un efecte antiinflamatori en les malalties coronàries

L' article apareix en l'últim número de l' ‘European Journal of Clinical Nutrition’

La nova investigació, que apareix en l'últim número de la revista European Journal of Clinical Nutrition, està basada en un assaig clínic d'intervenció dietètica en 28 pacients amb una edat mitja de 68 anys, que havien sofert un infart de miocardi en els sis mesos anteriors a la inclusió de l'estudi. Els metges van administrar oli d'oliva refinat (que perd quasi totalment els seus compostos fenòlics antioxidants en el processos de refinat) i oli d'oliva verge (ric en compostos fenòlics).  

Montse Fitó, autora principal de l'article i investigadora de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica, explica a SINC el procés de treball: “La intervenció dietètica va consistir primer en un període de blanqueig de dues setmanes previ. Després es va administrar una dosi diària de 50ML d'oli d'oliva durant tres setmanes”.

“Es començava per refinatge o verge segons l'ordre d'intervenció assignat i després d'altre període de blanqueig de dues setmanes, es realitzava altre període d'intervenció de tres setmanes amb 50ML/dia de l'altre oli d'oliva” assenyala la investigadora.

“A més es van passar qüestionaris de freqüència dietètica i d'activitat física per a poder ajustar les anàlisis per aquestes variables. Es van determinar marcadors d'inflamació sistèmica com són proteïna C reactiva (PCR), interleuquina 6, ICAM i VCAM”, continua Fitó.

Els resultats van mostrar una disminució de la PCR i interleuquina 6 després del període amb oli d'oliva verge en comparança a la intervenció amb oli d'oliva refinat en els pacients amb malaltia coronària estable, “el que indica un efecte protector de l'oli d'oliva verge enfront de la inflamació sistèmica, el que es tradueix en una disminució dels marcadors d'inflamació”, explica a SINC la científica.

L'àcid oleic i els compostos fenòlics, un combinat natural

La dieta mediterrània és rica en vegetals, fruites fresques, fruits secs, llegums i altres aliments procedents de plantes, i es caracteritza pel consum d'oli d'oliva verge com principal aporti d'energia a través del greix. “En la comunitat científica està acceptat que aquesta dieta, baixa en àcids grassos saturats, àcids grassos -trans i colesterol, està associada amb un baix risc cardiovascular”.

L'oli d'oliva verge és un suc natural i una font saludable d'àcids grassos monoinsaturats (àcid oleic) i centenars de micronutrients, especialment antioxidants com els compostos fenòlics, vitamina E i carotenoides. No obstant això, “les quantitats de vitamina E i carotenoides aportades pel consum mig d'oli d'oliva en la nostra població són inferiors a les concentracions que han mostrat tenir activitat antioxidant en estudis in vivo”, indica a SINC Fitó. Així, els beneficis del consum d'oli d'oliva sobre la salut es poden atribuir tant al seu alt contingut en àcid oleic com a la presència de compostos fenólicos en l'oli.

“Probablement, les reduïdes taxes de morbilitat-mortalitat observades en la regió mediterrània es deuen a la combinació de factors protectors lligats a l'estil de vida [colesterol unit a lipoproteínes d'alta densitat elevat (HDL), a la dieta cardioprotectora, a l'índex de massa corporal més reduït i a la pràctica regular d'activitat física]”, assenyala la investigadora.

Aquesta investigació ha estat formalitzada pel grup d'Investigació de Risc Cardiovascular i Nutrició (ULEC-CARIN, Institut Municipal de Investigació Mèdica IMIM-Hospital del Mar, Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, PRBB) i pel servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar de Barcelona.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte