Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

21/04/2008 - Nota de premsa

Un estudi aporta millores en la valoració de la remissió clínica de l’esquizofrènia

Investigadors de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar) han posat a prova la validesa i la fiabilitat d’un qüestionari abreujat (Short Form, SF) per mesurar la remissió en persones afectades d’esquizofrènia, una metodologia més eficaç que suposa una significativa millora a la pràctica clínica.

El diagnòstic d’esquizofrènia està basat primordialment en la història clínica i en l’examen psicopatològic. L’esquizofrènia és una malaltia mental que afecta a milions de persones al món. Es calcula que una de cada 100 persones pateixen aquesta malaltia. Afecta algunes funcions que regeixen el pensament, les emocions i la conducta i el seu origen, possiblement un defecte bioquímic cerebral, no està a hores d’ara establert del tot. La validesa i fiabilitat del diagnòstic requereix de criteris consensuats per la comunitat científica. Per tant, mesures estandarditzades per al diagnòstic i l’evolució de la malaltia esdevenen crucials en la pràctica clínica i la recerca.

L’objectiu de l’estudi que han dut a terme investigadors de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar) i que han publicat a The Canadian Journal of Psychiatry, ha estat provar la validesa i la fiabilitat d’un qüestionari més abreujat per mesurar la remissió de l’esquizofrènia a la pràctica clínica.

L’estudi va consistir en el seguiment de la malaltia en 235 pacients espanyols diagnosticats d’esquizofrènia (segons criteris del DSM-IV) i en règim extern –sense requerir ingrés hospitalari-. L’esquizofrènia es caracteritza pels anomenats “símptomes positius” o exacerbacions del comportament, generalment en forma de psicosi (deliris, al.lucinacions, desordre en el pensament) i per “símptomes negatius”, és a dir, manca o disminució del comportament normal (manca de motivació, d’afectivitat, etc.), entre d’altres alteracions.

L’avaluació de la remissió de la malaltia es va dur a terme a través dels qüestionaris estandarditzats comunament acceptats: SAPS (per als símptomes positius: 30 ítems pertanyents a 4 àmbits) i SANS (per als símptomes negatius: 20 ítems pertanyents a 5 àmbits ), en comparació amb les seves respectives versions abreujades i que impliquen tant sols 8 ítems en total. Aquests ítems havien estat recomanats per un grup internacional d’experts clínics preocupats per facilitar la medició dels símptomes en la pràctica clínica.

De l’anàlisi estadística de les dades obtingudes els autors conclouen que una versió abreujada dels qüestionaris gaudeix d’una fiabilitat igualment acceptable per a avaluar la remissió clínica de la malaltia i proposen la seva implementació a la practica clínica, sempre al costat de la valoració clínica. Si ulteriors estudis confirmen els mateixos resultats en pacients d’altres àrees geogràfiques, aquesta recerca representaria una important contribució i en el futur facilitaria considerablement l’avaluació de la remissió clínica de l’esquizofrènia en pacients amb règim extern.

Artícle de referència: Alonso J. et al “Measuring Schizophrenia Remission in Clinical Practice” La Revue Canadiense de psychiatrie, vol 53, nº 3, mars 2008

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte