Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

21/04/2008 - Nota de premsa

La contaminació, factor de risc de l'aterosclerosi?

Experts internacionals de diferents disciplines revisaran tota la informació disponible sobre el tema amb l’objectiu d’ establir una agenda europea de col·laboració en recerca de les causes mediambientals de l’aterogènesi.

Els propers dies 24 i 25 d’abril, en el marc de la reunió de treball a porta tancada “Beyond Frontiers: Atherosclerosis and Air Pollution” que organitza el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar) i la Xarxa Heracles, es revisarà aquesta evidència científica amb els millors experts internacionals i des d’una perspectiva àmpliament pluridisciplinar.

Els dies amb elevada contaminació atmosfèrica mor més gent, i molt sovint, ho fa d’atacs de cor o accidents vasculars cerebrals. S’ha constatat científicament que la contaminació de l’aire pot desencadenar atacs de cor, però ara hem d’investigar si la pol·lució pot causar canvis tan complexos en les arteries com l’aterosclerosi, fets que semblen confirmar estudis en animals realitzats recentment a Canada, Estats Units i a Brasil.

Durant dos dies els principals experts internacionals es reuniran per tal de discutir sobre el tema. Entre ells podem destacar ponents com Jesús Araujo (David Geffen School of Medicine, University of California, Los Angeles) que explicarà com es van realitzar els primers estudis en models animals que han establert la relació entre la contaminació atmosfèrica i l’aterosclerosi, i Barbara Hoffman (University Clinics Essen d’Alemania) que farà una revisió de tot el que està publicat o pendent de publicar-se sobre l’evidència del paper de la contaminació ambiental en l’aterosclerosi en humans.

Comptarem també amb la participació de Joel Kaufman, de la University of Washington a Seattle i que actualment esta realitzant una estada al CREAL. És el director de MESA Air Pollution, el major estudi epidemiològic sobre l’impacte de la contaminació en l’evolució de malalties cardiovasculars, que es va iniciar fa més de 10 anys amb més de 7.000 participants. Jaume Marrugat i Roberto Elosua de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar), únics participants espanyols a la reunió, són líders del projecte REGICOR, que a punt de complir 30 anys d’història, es va iniciar per tal d’entendre els factors de risc de les malalties cardiovasculars a Espanya, i que actualment inclou una investigació liderada per Nino Kunzli, organitzador d’aquesta conferència, per estudiar els efectes de la contaminació en el desenvolupament de les patologies cardiovasculars.

Conèixer els efectes de la contaminació en la salut és especialment rellevant a ciutats com Barcelona o altres ciutats del sud d’Europa on els nivells de contaminació estant molt per sobre del que recomana la Organització Mundial de la Salut.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte