Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

14/04/2008 - Nota de premsa

El paracetamol pres durant l’embaràs augmenta el risc d’asma en nadons

Segons publica la revista International Journal of Epidemiology del passat divendres 11 d’abril.

Un treball internacional realitzat pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i per l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar), amb la col.laboració de la University of Aarhus de Dinamarca, posa de manifest la relació existent entre la utilització de paracetamol durant l’embaràs, especialment en el primer trimestre de gestació, i el risc de que els infants pateixin problemes respiratoris o desenvolupin asma al llarg dels primers set anys de vida.

Aquests resultats són especialment rellevants si es té en compte que el paracetamol és un analgèsic àmpliament emprat per la població en general, i que és sovint el fàrmac d’elecció per pal.liar el dolor en dones embarassades, ja que no està contraindicat durant la gestació. Fins al moment, l’ús de paracetamol ja havia estat associat amb un increment de l’asma en nens i adults, però no s’havia realitzat un estudi d’ampli abast que relaciones aquest efecte en l’exposició prenatal. Els resultats revelen un increment del 20% del risc que els nadons pateixin asma durant els primers 18 mesos de vida, risc que s’incrementa fins al 50% si l’estudi s’amplia als set anys.

Per a la realització de l’estudi els investigadors van fer un seguiment de 66.445 dones, provinents de la Danish National Birth Cohort , una base de dades que inclou informació dels naixements des de 1996 al 2003. Es va obtenir informació relativa a la presa, durant la gestació, de paracetamol i d’altres fàrmacs fins a una llista de 44 analgèsics disponibles a Dinamarca. En el moment en què els seus fills van tenir 18 mesos, aquestes mateixes mares van consentir a participar en una entrevista per saber quins nadons havien estat diagnosticats d’asma i/o havien desenvolupat problemes respiratoris i quins no i, d’aquestes, 12.733 van estar disponibles anys després per donar la mateixa informació quan els seus fills van tenir 7 anys. La mostra es va ampliar encara més en poder accedir als registres de nens hospitalitzats a causa d’asma, menors de 18 mesos, a l’Hospital Nacional de Dinamarca.

Segons Manolis Kogevinas i Cristina Rebordosa, investigadors de l’estudi: “S’ha pogut posar de manifest per primera vegada amb suficient evidència científica els efectes pel fetus del paracetamol pres en qualsevol moment de l’embaràs, ja que el paracetamol travessa la placenta i el fetus té una capacitat de metabolitzar-lo diferent de l’adult”. Aquest estudi prospectiu sembla confirmar la hipòtesi que l’asma infantil pot iniciar-se ja a l’úter, és a dir, en l’etapa prenatal.

Els investigadors conclouen que és necessari seguir investigant els possibles efectes adversos relacionats amb l’ús de paracetamol durant l’embaràs, posant especial èmfasi en la durada dels efectes i en la importància de la combinació de l’exposició prenatal i postnatal. No obstant, i donada la alta prevalença de l’asma infantil a la nostra societat, és important tenir en compte aquests resultats per revisar la pràctica prescriptiva del paracetamol durant el període de gestació.

Treball de referència:

“Pre-natal exposure to paracetamol and risk of wheezing and asthma in children: A birth cohort study”. International Journal of Epidemiology 2008; 1-8. Doi: 10.1093/ije/dyn070

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte